Sałatka Caprese to bardzo prosta potrawa, którą w zasadzie ciężko nazwać prawdziwą sałatką 🙂 Jeśli chcesz nadać swojej Caprese charakteru, zamiast oliwy skrop danie aromatycznym olejem arganowym! Sprawdź jak smakuje ta ulepszona wersja znanej włoskiej sałatki 🙂

Składniki:

  • Świeże mocno czerwone pomidory (średniej wielkości)
    1 kula sera Mozarella (na każdą porcję przypada 1 kula; na 1 kulę 1 duży pomidor lub 2 małe)
    Kilka liści świeżej bazylii
    Świeżo mielony pieprz kolorowy
    Olej arganowy

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyj, wyjmij ewentualny ogonek i wykrój część korzenia
  2. Pokrój pomidora w plastry grubości około 0,5-1 cm
  3. Wyjmij mozarellę z zalewy i pokrój ją na cienkie plastry
  4. Układaj naprzemiennie plastry pomidora i sera
  5. Zerwij kilka liści świeżej bazylii i rozrzuć swobodnie na sałatkę
  6. Posyp wszystko świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
  7. Na koniec skrop sałatkę 2-3 łyżeczkami oleju arganowego

Recommended Articles