Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".
Uprzejmie informujemy, iż zamówienia złożone w dniach od 19.12.2014 do 07.01.2015 z powodu przerwy świąteczno-noworocznej, będą realizowane dopiero od 7 stycznia 2015! Za utrudnienia przepraszamy.

Olej kukurydziany

Olej kukurydziany powstaje w procesie tłoczenia na zimno z zarodków kukurydzianych, które separowane są podczas procesu przemiału ziaren kukurydzy. Ma on intensywny pomarańczowy kolor (gdy olej kukurydziany jest dodatkowo rafinowany, kolor jest złoto żółty).

Właściwości oleju kukurydzianego

Olej kukurydziany w sporej części składa się z NNKT (Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). W składzie wyróżnić możemy kwas olejowy (około 20-30%) oraz kwas linolowy (45-70%). Ponadto w oleju kukurydzianym znajdziemy również spore ilości witaminy E oraz kwasu palmitynowego.

Z uwagi na to, że olej kukurydziany jest bardzo bogaty w kwasy omega-6 - (zawiera również śladowe ilości kwasów omega-3), bardzo szybko ulega utlenieniu, dlatego w postaci nierafinowanej tak trudno go dostać (trzeba bowiem szybko go zużyć). Olej kukurydziany tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia (maksymalna temperatura obróbki to ok. 90stopni), jednak znakomicie komponuje się z sałatkami, sosami do kanapek.

Zastosowanie oleju z kiełków kukurydzy

Od wielu lat stosowany jest z dużą skutecznością w kosmetyce – jego właściwości odżywcze oraz łagodzące zostały docenione przez niejednego specjalistę w dziedzinie kosmetologii. Ogromnym atutem składu tego oleju są fitosterole, których olej kukurydziany posiada bardzo dużo. Dzięki temu bogactwu olej kukurydziany jest też stosowany w medycynie – przede wszystkim jako naturalny specyfik wspomagający walkę z przerostem gruczołu krokowego. Ponadto, fakt, iż posiada tak duże pokłady witaminy E sprawia, że idealnie sprawdza się jako naturalny obniżacz poziomu niedobrego cholesterolu we krwi – olej z zarodków kukurydzianych działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Podsumowując, polecamy olej kukurydziany jako substytut innych tłuszczy do sałatek i innych dań nie wymagających smażenia – to doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy troszczą się o dobrą kondycję oraz sprawne układy mięśniowy i naczyniowy. Olej kukurydziany to prawdziwy dar natury zamknięty w butelce!

Co wyróżnia nasze oleje od pozostałych dostępnych na rynku

  • zawsze świeże
  • Badamy same ziarna, a później olej
  • Każda partia spełnia wszystkie wymagania m.in. pod kątem ilości oraz struktury NNKT
  • Stosujemy szklane ciemne butelki w przeciwieństwie do większości innych producentów
  • Oleje zawsze bez konserwantów
  • Olej tłoczony jest z najlepszego ziarna od pewnych producentów

 ZOBACZ NASZE OLEJE KUKURYDZIANE

Brak produktów spełniających kryteria.