Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Dieta budwigowa a zespoły chorobowe

Istnieje wiele dowodów na to, że wieloletnie badania doktor Johanny Budwig i ich wyniki są słuszne. Choć z powodu długoletniej walki z koncernami olejowymi uniemożliwiały dr Budwig przebicie z jej dietą olejowo-białkową, w mniemaniu wielu naukowców dieta ta nie znajduje potwierdzona, istnieje równie wielkie rzesze lekarzy, medyków, dietetyków i żywieniowców, którzy na efekty badań doktor Budwig nie pozostają obojętni.

Liczne wnioski jakie wysnuła doktor Budwig znajdują potwierdzenie w dzisiejszych wynikach badań. Dieta budwigowa nazywana przez niektórych medyków antyrakową, jest w wielu przypadkach dietą bardzo skuteczną  - pod warunkiem, że jest ona skrupulatnie stosowana.

W jaki sposób elementarne składniki diety mogą zmienić nasze życie? Jaki jest ich wpływ na nasz organizm i na zespoły chorobowe z jakimi niektórzy z nas muszą się borykać?

 

UKŁAD KRWIONOŚNY a dieta budwigowa

 Układ krwionośny (źródło: www.wikipedia.pl)

Dieta budwigowa bardzo korzystnie wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy. Dzięki niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym zawartym w naszych olejach tłoczonych na zimno,  zmniejsza się poziom złego cholesterolu a tym samym niweluje się ryzyko zachorowania na miażdżycę. Olej lniany pozytywnie wpływa też na nadciśnienie tętnicze oraz nieregularny rytm serca, regulując te procesy.

Regularne przyjmowanie oleju budwigowego zapobiega też zawałowi serca. Zawarte w oleju związki poprawiają kondycję naczyń wieńcowych i wspomagają cały układ krwionośny.

Nienasycone kwasy tłuszczowe i kwas alfalinolenowy czyli popularna omega-3  mają również działanie przeciwzakrzepowe!

UKŁAD  POKARMOWY a dieta budwigowa

Układ trawienny (źródło: www.wikipedia.pl) 

Układ pokarmowy pod wpływem diety budwigowej zmienia się chyba najbardziej. Pozytywne skutki lnianej diety odczuwają zarówno żołądek, wątroba, jelita... Dzięki regularnemu spożywaniu oleju lnianego budwigowego, unikamy tworzenia się kamieni żółciowych i złogów w woreczku żółciowym, przy czym dodatkowo pozytywnie stymulujemy procesy trawienne. Specjalne substancje zawarte w siemieniu lnianym oraz w oleju budwigowym sprawiają, że jego codzienne spożywanie wytwarza swego rodzaju wyściółkę w jelitach, która gwarantuje nam osłonę i lepszą kondycję flory bakteryjnej.  Co więcej, dieta bogata w siemię lniane zabezpiecza organizm przed zaparciami i ułatwia (dzięki specjalnej otoczce - wyściółce) wchłanianie się pokarmów i substancji odżywczych przez jelita.

Dieta budwigowa odgrywa również istotną rolę w kwestii utrzymania prawidłowej wagi  - jest sprzymierzeńcem organizmu w walce z nadwagą. Dzięki zawartym w oleju lnianym kwasom omega-3 możemy regulować poziom cholesterolu, który ma znaczący wpływ na działanie każdej diety. Dzięki kwasom omega-6 odciążamy wątrobę i poprawiamy metabolizm.

UKŁAD NERWOWY I MÓZG a dieta budwigowa

 Układ nerwowy (źródło: www.wikipedia.pl)

W związku z opisanym już działaniem oleju lnianego na układ krwionośny, olej budwigowy sprawdza się również  przy schorzeniach związanych z drętwieniem oraz mrowieniem kończyn. Kwasy omega-3 które razem z białkami budują komórki w naszym ciele, w tym również komórki nerwowe mogą odbudować tak zwane osłonki mielinowe znajdujące się przy komórkach nerwowych. Według doktor Budwig, Regularne przyjmowanie odpowiednich ilości oleju lnianego pomoże złagodzić objawy chorób układu nerwowego takich jak stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera.

Doktor Johana Budwig uważała, że spożywanie oleju budwigowego przez osoby chore na stwardenienie rozsiane spowalniają proces rozwoju choroby oraz stymulują chore komórki do lepszej pracy.

Kwas alfalinolenowy w ludzkim organizmie zamienia się w kwas DHA - jest to niezwykle istotny element budulcowy tkanki mózgu. Co więcej - niewłaściwy poziom tego kwasu powoduje różnego rodzaju zaburzenia emocjonalne, luki w pamięci lub inne schorzenia neurologiczne. Ważne jest, aby ilość kwasu DHA utrzymać na odpowiednim poziomie - pomóc w tym może właśnie olej lniany!

SKÓRA,WŁOSY i PAZNOKCIE a dieta budwigowa

Spożywanie oleju lnianego sprzyja doskonałej kondycji włosów, skóry i paznokci.  W przypadku kiedy w organizmie poziom NNKT jest zbyt niski, skóra narażona jest na liczne schorzenia począwszy od łupieżu, poprzez łuszczycę, egzemę, grzybicę aż do AZS. Aby skóra byla w dobrej kondycji, była odpowiednio nawilżona i szybko się regenerowała, należy spożywać olej lniany, który zagwarantuje zbilansowany poziom kwasów omega-3 i omega-6.  Zdrowe oleje zaleca się nie tylko spożywać z pokarmami  - można używać ich bezpośrednio na skórę czy też włosy.

Więcej przydatnych informacji o zbawiennym działaniu zdrowych olejów można znaleźć pod tym linkiem [LINK].

POZOSTAŁE DOLEGLIWOŚCI a dieta budwigowa

 Dieta budwigowa i jej znaczenie dla zdrowia

Zbyt niski poziom NNKT w organizmie może doprowadzić do wysychania błon śluzowych - a wystarczą zaledwie dwie łyżki oleju lnianego dziennie.

Olej lniany budwigowy jest również zalecany jako suplement codziennej diety dla kobiet w ciąży - kobieta, która w tym szczeólnym okresie odpowiedzialna jest nie tylko za siebie, ale i za rozwijający się w jej łonie organizm, musi dostarczać organizmowi codzienną dawkę NNKT. Kwasy NNKT które stanowią istotny element budulcowy organizmu potrzebne są płodowi do poprawnego ukształtowania poszczególnych organów. Warto zatem zadbać by codzienna dieta przyszłej mamy bogata była w zdrowy olej.

NOWOTWORY

Doktor Johanna Budwig przez wiele lat prowadziła badania nad skutecznym działaniem oleju lnianego (tzw. budwigowego) na komórki nowotworowe. W opinii doktor Budwig, Olej ten zawierający kwasy omega-3 zdaje się wykazywać działanie hamujące rozwój komórek rakowych. 

Doktor Budwig uważała, że składniki odżywcze znajdująse się w kwasach omega-3 (zawartych w oleju lnianym budwigowym) hamują angiogenezę (proces tworzenia naczyń krwionośnych odżywiających guzy  nowotworowe), dzięki czemu masy rakowe nie rosną.

 

Google+ Autor tekstu: Ania Oksiak-Podborączyńska