Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Hummus z olejem lnianym

Hummus który powstał na bliskim wschodzie, coraz częściej spotykany jest w polskich kuchniach i to nie tylko u wegetarian czy zwolenników zdrowej żywności. To bardzo ciekawa alternatywa dla nudy wiejcej z lodówki - kiedy znudzi sie wam tradycyjna wędlinka czy serek, hummus będzie znakomity na kanapki czy jako przekąska z liściem świeżej sałaty czy cykorii. 

Składniki:

Hummus z olejem lnianym

Przygotowanie:

1. Odcedż dokładnie ciecierzycę z zalewy i pozostaw na drobnym sitku aby dokładnie obciekła.
2. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
3. Do miski wrzuć ciecierzycę, czosnek, olej lniany oraz odrobinę chilli. Przypraw do smaku solą i pieprzem wedle uznania
4.  Wszystko zetrzyj blenderem na gładką masę.
5. Udekoruj hummus oliwkami, świeżą natką pietruszki. Możesz również posypać niewielką ilością sproszkowanej papryki i olejem lnianym (tego nigdy za wiele!:) )
Smacznego!:)