Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Olej kokosowy - właściwości dawkowanie i wpływ na zdrowie. Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni i kosmetyce

Właściwości oleju kokosowego

Zimnotłoczony olej kokosowy - spróbuj!

 


Olej kokosowy, często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych. Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca również odporność.

Olej kokosowy uzyskuje się głównie z miąższu orzecha kokosowego – zdrowy uzyskiwany jest w tłoczeniu na zimno.

 

Dawkowanie oleju kokosowego

Olej z kokosa stał się ostatnio bardzo popularny jako środek dietetyczny – jest to pierwszy naturalny olej, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a nawet odpowiednio stosowany jako zastepstwo za pozostałe tłuszcze, może pomóc w modelowaniu sylwetki.

Dorosłym zaleca się stosowanie około 3 do 4 łyżek oleju kokosowego. Najlepiej aby olej przyjmowany był w trakcie posiłku – wtedy najlepiej wchłonie się w organizm.

Zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy wykazuje właściwości przede wszystkim ochronne –
antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe, dzięki czemu od wieków ceniony jest jako substancja podnosząca ogólną odporność organizmu. Stosuje się go zarówno jako składnik spożywczy jak i jako dodatek kosmetyczny. Głównymi schorzeniami w jakich pomocny jest olej kokosowy są bóle zębów, różnego typu osłabienia (przeziębienie, gorączka, infekcje), kamica nerkowa, awitaminoza, problemy trawienne oraz problemy skórne.

Olej kokosowy zastosowanie ma także w szeroko pojętej kosmetyce – wykazuje właściwości nawilżające oraz kojące. Przy okazji ma niesamowity kuszący orientalny zapach.

Właściwości oleju kokosowego i jego zastosowanieCo wyróżnia nasze oleje kokosowe od pozostałych dostępnych na rynku:

  • zawsze świeże
  • Badamy same ziarna, a później olej
  • Każda partia spełnia wszystkie wymagania m.in. pod kątem ilości oraz struktury NNKT
  • Stosujemy szklane przezroczyste słoiki w przeciwieństwie do większości innych producentów
  • Oleje zawsze bez konserwantów
  • Olej tłoczony jest z najlepszego ziarna od pewnych producentów

ZOBACZ NASZE OLEJE KOKOSOWE

 


Chcesz wiedzieć więcej o kokosie i oleju kokosowym?

 

ORZECH KOKOSOWY – duży orzech do zgryzienia!

 

Orzech kokosowy zwany potocznie kokosem jest orzechem (owocem) palmy kokosowej, która należy do rodziny palm z rzędu arekowatych. Naturalnie palmy kokosowe rosną w tropikach – mogą osiągnąć nawet do 30 metrów wysokości. Prawdopodobnie po raz pierwszy kokos pojawił się na Filipinach, skąd był i jest nadal importowany do najdalszych zakątków świata. Kokos to niesamowicie odporna roślina – wiemy na pewno, że orzech kokosa może przepłynąć tysiące kilometrów, dopłynąć do lądu i tam nadal może się rozsiać. To dzięki temu palmy kokosowe spotykamy na różnych kontynentach!

Orzech kokosowyNazwa kokos wzięła się najprawdopodobniej od hiszpańskiego słowa coco czyli duch, widmo.

Owoc kokosu, czyli orzech kokosowy ma wiele zastosowań. Istnieją naukowcy, botanicy, którzy twierdzą, że tak naprawdę kokos nie jest orzechem, ale pestkowcem!  Jest uznawany za jeden z najbardziej cennych orzechów świata. A to dlatego, że zjada się znaczną część orzecha – z kokosu możemy uzyskać miąższ (bielmo), sok (mleko kokosowe, woda kokosowa) oraz olej kokosowy. Miąższ kokosowy jest koloru białego i jest dość mięsisty. Po wysuszeniu miąższu uzyskujemy koprę, która w 70 procentach składa się z tłuszczu, w 14 procentach z cukru i w 7 procentach z białka. Głównym składnikiem miąższu są nasycone kwasy tłuszczowe – są to jednak dużo łatwiej przyswajalne i łatwiej trawione kwasy nasycone niż te zawarte w mięsie. Sok kokosowy zwany mlekiem lub wodą kokosową bierze się w orzechu z gleby. Woda przemierza drogę od gleby, przez pień po owoc. Nie należy się jednak obawiać – woda nie zawiera żadnych substancji szkodliwych czy zanieczyszczeń, bowiem w czasie wędrówki przez pień drzewa jest wielokrotnie filtrowana. Według niektórych uczonych, woda kokosowa jest tak czysta i bezpieczna, że nazywa się ją sterylną!

Warto tutaj dodać, że skład biochemiczny wody kokosowej jest zbliżony do osocza ludzkiej krwi. Jest więc niesamowicie wartościową substancją odżywczą. Już w czasie wojny używany był do transfuzji krwi. Metoda ta jest stosowana do dnia dzisiejszego, głównie w krajach słabo rozwiniętych gdzie brakuje naturalnej krwi. Woda kokosowa ze względu na swoje właściwości stosowana jest również jako elektrolity – służy do nawodnienia organizmu i uzupełnienia odpowiednich substancji mineralnych i odżywczych. Współcześnie woda kokosowa skomercjalizowała się – można nabyć ją butelkowaną w sklepach z ekologiczną żywnością. Mleko kokosowe w ponad 95% składa się z wody. Poza wodą składowymi mleka kokosowego są tlenek wapnia, tlenek magnezu, kwas fosforowy, żelazo, potas i inne składniki odżywcze takie jak błonnik, cukier, białko, liczne sole mineralne i witaminy. Mleko kokosowe znakomicie sprawdza się przy odtruciach i problemach gastrycznych. Znakomicie uzupełnia elektrolity i jest lekkostrawne.

 

Jak wybierać kokos?

 

Aby wybrać w sklepie wartościowego kokosa, należy wiedzieć jak odróżnić go od wysuszonych orzechów. Wystarczy wziąć kokos do ręki i potrząsnąć w nim – jeśli słyszymy płyn (wodę/mleko kokosowe) wiemy, że orzech kokosa jeszcze się nada. Jeśli natomiast nie słychać swobodnej wody/mleka w orzechu – nie kupujmy go. Najprawdopodobniej jest wyschnięty i jego miąższ nam się do niczego nie przyda.

 

Palma kokosowa

Jak obrać kokos?

 

Aby orzech kokosowy można było spożyć i wykorzystać maksymalnie wszystkie jego elementy, należy w pierwszej kolejności wywiercić w nim dziurę. Można to zrobić korkociągiem, śrubokrętem, wkrętarką lub nawet wiertarką. Trzeba uważać, bo po przebiciu skorupy wypłynie woda kokosowa/mleko kokosowe. Po opróżnieniu orzecha z płynu zawijamy go w ręcznik, kładziemy na twardej powierzchni i traktujemy młotkiem. Gdy skorupa pęknie od razu podzieli się na dwie lub więcej części.

 

Jak spożywać kokos?

 

Orzech kokosowy można spożywać na surowo, ale można też go przetwarzać. Bardzo dobrze smakują płatki z miąższu kokosa.

 

 

Olej kokosowy na zdrowie

 

Ciekawostką są sanskryckie zapiski na temat palmy kokosowej – w sanskrycie palma kryje się pod sformułowaniem ‘kalpa vriksha’ co oznacza mniej więcej drzewo, które dostarcza wszystkiego co potrzebne jest do życia. Z kolei w języku Malezjan, malajskim palma nazywana jest ‘pokok seribu guna’ co w wolnym tłumaczeniu oznacza drzewo tysiąca zastosowań.  Wśród społeczności pacyficznej palma kokosowa nazywana jest lekarstwem na wszelkie choroby.

 

Olej kokosowy - skład

Olej kokosowy powstaje z miąższu kokosa czyli kopry. Większość oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy – jest to połowa oleju kokosowego. W ludzkim organizmie kwas laurynowy zamienia się w monolauryn, który wykazuje silne właściwości antywirusowe, antygrzybiczne, antybakteryjne. Substancja ta pozwala budować odpowiednie bariery ochronne organizmu wspierające odporność.

 

Sam olej kokosowy zawiera także sporo naturalnych antyoksydantów, które uchronią organizm przed nadmiernym szkodliwym działaniem wolnych rodników – opóźnią proces starzenia i sprawią, że nie będziemy musieli martwić się tak dużą ilością zmarszczek!

 

Skład oleju kokosowego

W skład oleju kokosowego wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%): kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy i kwasy nienasycone (od 4 do 10%): kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.

Olej kokosowy kiedyś i dziś

Olej kokosowy przez wiele lat cieszył się bardzo złą opinią, podobnie zresztą jak sam orzech kokosowy. Działo się tak głównie ze względu na sporą ilość kwasów tłuszczowych zawartych w orzechu kokosowym, które uznawano za winowajców nadwagi, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i innych bardzo negatywnych schorzeń. Dzięki rdzennej ludności wysp pacyficznych udowodniono jednak, że olej kokosowy i sam orzech kokosowy to samo zdrowie! Ludzie, którzy przez długie lata zachowali zdrowie, odpowiednią kondycję zdrowotną byli doskonałym przykładem na to, że olej kokosowy i kokosy spożywane nawet w dużych ilościach nie szkodzą, a wręcz wykazują zbawienne działanie! Najnowsze badania wskazują na to, że wśród ludności Pacyfiku, która spożywa wiele kokosów, zapadalność na choroby cywilizacyjne jest nawet kilkanaście do kilkudziesięciu razy mniejsza niż w Europie czy USA.

 

Olej kokosowy i jego wpływ na zdrowie

Olej kokosowy stosowany jest w medycynie naturalnej w przypadku wielu różnych schorzeń. W związku ze sporą zawartością kwasu laurynowego w oleju kokosowym, mamy pewność, że olej kokosowy doskonale wpływa na podnoszenie odporności. Wykazuje on bowiem działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze! W przeciwieństwie jednak do antybiotyków, olej kokosowy i zawarty w nim kwas laurynowy nie zabijają całej flory bakteryjnej – nie ma więc obaw, że utracimy naszą odporność po terapii, tak jak w przypadku antybiotykoterapii.

Inną substancją zawartą w kokosie, a tym samym również i w oleju kokosowym jest kwas kaprylowy, który działa podobnie jak kwas laurynowy. Doskonały związek tych dwóch kwasów sprawia, że olej kokosowy jest prawdziwą „bombą” witaminową, która nie tylko ochroni nas przed mikrobami i wirusami, ale też poprawi ogólną kondycję organizmu.

Wracając jeszcze do kwestii właściwości przeciwgrzybiczych, olej kokosowy jest bardzo często stosowany w przypadku różnego typu schorzeń skórnych takich jak wysypki, egzemy, wypryski. Udowodniono również jego działanie łagodzące i kojące w przypadku skóry po oparzeniach.

Schorzeniem w którym olej kokosowy sprawdza się doskonale jest również tak zwana stopa sportowca, czyli przewlekła grzybica stóp, ciężka do usunięcia. Z pomocą oleju kokosowego możliwe jest przezwyciężenie tego schorzenia.

 

Olej kokosowy i jego działanie kosmetyczne

Olej kokosowy bije rekordy popularności w kwestii kosmetyków na bazie produktów naturalnych. Jest to tak wdzięczny i nieszkodliwy materiał, że wiele kosmetyków można przygotować w zaciszu własnego domu. W związku z tym, że olej kokosowy wykazuje silne właściwości nawilżające, znakomicie sprawdza się w kontakcie ze skórą i włosami. Olej kokosowy wspiera gojenie ran różnego pochodzenia i poprawia kondycję skóry również w przypadku chorób skórnych takich jak egzema, wysypka, uczulenia, oparzenia.  Kobiety (i długowłosi mężczyźni) mogą używać naturalnego oleju kokosowego jako serum do włosów. Olej kokosowy jako jedyny naturalny olej potrafi ochronić włosy przed utratą cennych substancji takich jak na przykład proteiny. Olej kokosowy wnika w głąb włosa, nawilża go i odżywia. Serum można stosować sporadycznie w formie olejowania włosów lub regularnie przed codziennym myciem głowy.  

Okazuje się, że również w zaciszu domowym możemy przygotować naturalne hipoalergiczne kosmetyki na bazie oleju kokosowego. Należą do nich między innymi: naturalna pasta do zębów, antyperspirant przeciw poceniu czy odżywkę do włosów.

Więcej o tym jak przygotować domowe kosmetyki na bazie oleju kokosowego przeczytasz TUTAJ


Olej kokosowy dla niemowlątOlej kokosowy dla niemowląt  i małych dzieci

Olej kokosowy z powodzeniem może zastępować kosmetyki stosowane u najmłodszych dzieci. Pielęgnacja skóry niemowlaka czy małego dziecka naturalnym olejem kokosowym jest w pełni bezpieczna i nie trzeba się jej obawiać.

Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, olej kokosowy doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry pupki niemowlaka, szczególnie narażonej na odparzenia, wysypki, alergie skórne.

Jakie są najważniejsze zalety stosowania oleju kokosowego u dzieci?

  • W oleju kokosowym zawarty jest kwas laurynowy – podobny jest on do naturalnego tłuszczu zawartego w mleku matki;
  • Olej kokosowy to naturalny bezpieczny nieuczulający lek na pieluszkowe zapalenie skóry
  • Olej kokosowy łatwo wchłania się przez skóry
  • Olej kokosowy sprawdzi się doskonale również jako olejek do masażu

Warto zamienić oliwkę dla dzieci na naturalny olej kokosowy – będzie taniej, bezpiecznej i naturalnie.

 

Olej kokosowy kiedyś i dziś

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy nie zawsze cieszył się taką popularnością jak obecnie. Jeszcze do niedawna mylony był często z tłuszczem zwanym olejem palmowym (wiele osób podejrzewało, że olej palmowy to olej kokosowy). Olej palmowy to jednak zupełnie inny rodzaj tłuszczu, który pozyskiwany jest z owoców palmy olejowej. Podobnie rzecz ma się ze świadomością obecności nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym, które powszechnie były uznawane za sprawcę poważnych chorób układu krążenia takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.  Pomoc przyniosły badania ludności pacyficznej, która została przebadana jako populacja wprowadzająca do swoich jadłospisów ogromne ilości oleju kokosowego. To właśnie doskonała kondycja mieszkańców tego rejonu przyczyniła się do rozpowszechnienia i zgłębienia wiedzy o oleju kokosowym. Dziś olej kokosowy jest popularnym elementem kulinarnym, kosmetycznym i leczniczym.

 

Czytaj więcej o różnicach między olejem kokosowym i olejem palmowym TUTAJ

ZOBACZ INNE NASZE OLEJE