Nie każda osoba wykorzystująca w kuchni olej roślinny wie, z jakim produktem ma do czynienia. Na sklepowych półkach znajdziemy bowiem różne rodzaje tego typu wyrobów, w tym między innymi tłoczone na zimno oraz rafinowane. Czym różnią się one od siebie pod kątem produkcji?

Jak pozyskiwany jest olej kokosowy i inne wyroby tłoczone na zimno?

Olej kokosowy tłoczony na zimno to przykład produktu, który powstaje w wyniku prasowania czy tłoczenia. Wyroby tej kategorii przygotowywane są dzięki specjalnie opracowanej obróbce mechanicznej miąższu orzechów, ziaren bądź pestek. W procesie tym nie stosuje się wysokich temperatur, co odróżnia oleje zimnotłoczone od produktów z pierwszego tłoczenia. Powstały w taki sposób olej jest też oczyszczany wyłącznie fizycznie poprzez wirowanie, sedymentację lub filtrację. Nie podlega natomiast rafinacji, o czym więcej opowiemy za chwilę.

Z uwagi na zawartość różnych substancji towarzyszących, które nie są usuwane z oleju zimnotłoczonego, jest on mniej trwały i nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno. Zawiera on jednak większą ilość witamin, minerałów oraz innych związków korzystnych dla zdrowia.

Przebieg powstawania oleju rafinowanego

Olej rafinowany jest produktem oczyszczonym, powstającym w wyniku złożonego procesu. Pierwsze etapy jego pozyskiwania obejmują między innymi ogrzewanie oraz prasowanie. Zdarza się również, że przetwórnie produkujące taki wyrób stosują dodatkową ekstrakcję oleju z nasion już wytłoczonych. Wykonuje się ją przy pomocy specjalnego rozpuszczalnika, który później usuwany jest z produktu w trakcie rafinacji.

Rafinacja pozwala na oczyszczenie wyrobu z niepożądanych substancji i obejmuje między innymi:

  • odbarwianie, czyli usuwanie barwników, metali i związków fosforu,
  • odśluzowanie, czyli usuwanie głównie związków fosforowych,
  • odkwaszanie, czyli usuwanie wolnych kwasów tłuszczowych oraz innych niechcianych substancji,
  • odwanianie, czyli usuwanie związków lotnych, produktów autooksydacji, wolnych kwasów tłuszczowych czy związków siarkowych.

Na co wpływa rafinacja oleju roślinnego?

Rafinacja oleju sprawia, że gotowy produkt jest klarowny, neutralny w smaku i zapachu oraz trwalszy (ma dłuższy termin przydatności do spożycia). W porównaniu do wyrobu zimnotłoczonego osiąga on o wiele większy punkt dymienia, dlatego na oleju rafinowanym można bezpiecznie smażyć rozmaite potrawy. Te dwa rodzaje produktów mają zatem inne zastosowanie. Do pieczenia i smażenia należy wybierać oleje oczyszczone, rafinowane z niską zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast do sałatek, dipów i innych potraw spożywanych bez podgrzewania najlepsze są wyroby tłoczone na zimno, takie jak olej słonecznikowy, sezamowy czy z wiesiołka.

Podczas gdy zwykłe oleje rafinowane znajdziemy w każdym sklepie, produkty zimnotłoczone warto zamawiać z dobrego źródła, aby mieć pewność co do ich jakości oraz świeżości. Polecane wyroby znajdziesz na przykład w sklepie online Zdrowy-Olej.pl, gdzie oferujemy nie tylko olej kokosowy, sezamowy, słonecznikowy, z wiesiołka bądź ostropestu, ale także inne naturalne produkty. Sprawdź nasz szeroki asortyment i złóż zamówienie już teraz!

Recommended Articles