Olej rzepakowy tłoczony na zimno 100 ml

7,00 

Brak w magazynie

SKU: 5907722370518 Kategoria:

Opis

OLEJ RZEPAKOWY jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6. Są one bardzo cenne dla poprawnej kondycji organizmu człowieka. Wpływają leczniczo na układu nerwowy, układ krążenia i serca. Od olejów dostępnych powszechnie w sklepach różni się metodą tłoczenia – na zimno. Oleje tłoczone w ten sposób nie są sztucznie pozbawiane aromatu ziaren, koloru i smaku. Nie są także, co najważniejsze, „wzbogacane” o sztuczne polepszacze. Metoda ta pozwala zachować wszystkie naturalne cechy rzepaku. Jest to całkowicie naturalny, nieoczyszczony olej, o doskonałym smaku i zapachu, który doskonale wzbogaca walory potraw.Dzięki znacznej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych OLEJ RZEPAKOWY nadaje się do krótkiego smażenia, a w zasadzie podsmażania, np.warzyw.

Skład i właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest nieprzecenionym źródłem prowitaminy A, E i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Tłuszcze NNKT muszą być dostarczane w pokarmie, dlatego że nie są wytwarzane przez organizm ludzki. Spożywanie oleju z rzepaku ma wiele zalet: Wspomaga kurację przy chorobach serca i układu krążenia, miażdżycy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwkrzepliwie, reguluje przemianę materii, zapewnia optymalny rozwój mózgu i wzroku wspomaga zwalczyć łuszczycę i zapalenie stawów dzięki zawartości witaminy E (zwanej witaminą młodości), ma wpływ na poprawę wyglądu skóry, usuwają z organizmu wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami cywilizacyjnymi.

Wskazania dotyczące spożycia oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie. Jest polecany do pieczenia i duszenia, gdyż szybko osiąga pożądaną temperaturę i łatwo ocieka z usmażonego wyrobu. Z powodzeniem może być wykorzystywany do wyrobu majonezu lub jako dodatek do dressingów sałatkowych, surówek lub sałatek. Ochroni w pokarmie witaminę C oraz witaminy z grupy B przed działaniem światła i powietrza.

Olej rzepakowy ułatwia przyswajanie witamin

Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w tłuszczu. Już niewielka ilość oleju umożliwi lepsze wchłanianie witamin przez organizm. Olej z nasion ulepszonych jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1. idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, wykorzystywany do wyrobu majonezu, niezbędny do przyrządzania sałatek.

Dodatkowe informacje

Waga 0.2 kg
Marka

Laboratorium Biooil