Olej rzepakowy tłoczony na zimno 500 ml

14,29 

Na stanie

SKU: 5907722370525 Kategoria:

Opis

OLEJ RZEPAKOWY to niezwykle bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 9 oraz tłuszczy jednonienasyconych Omega 3 i 6. Są bardzo cenne dla zdrowej kondycji organizmu człowieka: układu nerwowego, układu krążenia i serca. Od olejów dostępnych na sklepowych półkach różni się metodą tłoczenia na zimno: oleje takie nie są sztucznie pozbawiane aromatu ziaren, koloru i smaku oraz „wzbogacane” o sztuczne polepszacze. Pozwala to zachować wszystkie naturalne cechy rzepaku. Jest to w pełni naturalny, nieoczyszczony olej, dzięki czemu posiada smak i zapach, który doskonale wzbogaca walory potraw. Dzięki znacznej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych OLEJ RZEPAKOWY nadaje się do uzupełnienia ich niedoborów.

Spożywanie oleju rzepakowego ma wiele zalet:

Może przeciwdziałać chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, działać przeciwkrzepliwie, regulować przemianę materii, zapewnić optymalny rozwój mózgu i wzroku, wspomagać działania przeciwko łuszczycy i łagodzić zapalenie stawów. Dzięki zawartości witaminy E zwanej witaminą młodości, może wpływać na poprawę wyglądu skóry, usuwać z organizmu wolne rodniki, chronić przed chorobami cywilizacyjnymi.

Wskazania dotyczące spożycia:

Olej rzepakowy nie nadaje się do smażenia. Ewentualnie może być używany do bardzo krótkiego smażenia bądź duszenia. Z powodzeniem może być wykorzystany do wyrobu majonezu, jako dodatek do dressingów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C oraz witaminy z grupy B przed działaniem światła i powietrza.

Olej ułatwia przyswajanie witamin:

Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm. Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki.

Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1. idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, wykorzystywany do wyrobu majonezu, niezbędny do przyrządzania sałatek.

Dodatkowe informacje

Waga0.6 kg
Marka

Laboratorium Biooil