Olej rzepakowy tłoczony na zimno BIO 250 ml

12,38 

Na stanie

SKU: 5907722370563 Kategoria:

Opis

OLEJ RZEPAKOWY BIO produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanych ekologicznych nasion rzepaku. Jest to olej w 100% naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany bez sztucznych dodatków i środków konserwujących. W trakcie uprawy rzepaku oraz w procesie produkcyjnym nie były stosowane nawozy sztuczne, środki ochrony roślin i inne środki chemiczne. Olej rzepakowy charakteryzuje się przyjemnym naturalnym smakiem i zapachem.

Olej rzepakowy jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: prowitaminy A,E i K. To niezwykle bogate źródło tłuszczy nienasyconych szczególnie jednonienasyconego kwasu omega 9 (kwas oleinowy), posiada on również tłuszcze wielonienasycone takie jak omega 3 czy 6 (kwas linolenowy i linolowy).

Zalety ekologicznego oleju nasyconego NNKT

Przeciwdziałanie chorobom serca, układu krążenia i miażdżycy, utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, regulacja przemiany materii, dobry wpływ na rozwój mózgu i wzroku, wsparcie w zwalczaniu łuszczycy, zwalczanie zapalenia stawów (zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości), wpływ na poprawę wyglądu skóry, eliminacja z organizmu wolnych rodników, ogólna i skuteczna ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi.

Spożycie oleju rzepakowego BIO

Olej rzepakowy nadaje do smażenia – jest odporny na utlenianie. Poleca się go także do pieczenia i duszenia. Nie zmienia właściwości. W szybkim czasie osiąga wysoką temperaturę, bez problemu wycieka z produktu w trakcie smażenia i po. Przygotowane w ten sposób produkty są mniej tłuste. Olej rzepakowy może być wykorzystany do sporządzenia majonezu, a także jako dodatek do dressingów, zup, sosów oraz surówek i sałatek. Chroni zawartą w pokarmie witaminę C oraz wszystkie witaminy z grupy B m. in.: przed szkodliwym działaniem powietrza i światła.

Ułatwia również przyswajanie pozostałych witamin. Witamina K, beta-karoten, występująca w warzywach, witamina A, D w rybach i podrobach nie zostanie wchłonięta i przyswojona przez człowieka póki nie znajdzie się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju ułatwia wchłonięcie witaminy. Z punktu widzenia dietetyki stosunek i ilość poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym jest zawarta w idealnych proporcjach. Olej z nasion tłoczonych w ekologiczny sposób jest uznawany za najzdrowszy dla człowieka spośród wszystkich jego rodzajów. Dzieje się tak ze względu na zawartość NNKT oraz ich stosunek ilościowy wynoszący: 2:1.

Dodatkowe informacje

Waga 0.3 kg
Marka

Laboratorium Biooil