Olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno BIO 500 ml

18,10 

Brak w magazynie

SKU: 5907722370570 Kategoria:

Opis

OLEJ RZEPAKOWY BIO produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanych ekologicznych nasion rzepaku. Jest to olej w 100% naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany bez sztucznych dodatków i środków konserwujących. W trakcie uprawy rzepaku oraz w procesie produkcyjnym nie były stosowane nawozy sztuczne, środki ochrony roślin i inne środki chemiczne. Olej rzepakowy charakteryzuje się przyjemnym naturalnym smakiem i zapachem.

Olej rzepakowy jest bardzo cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: prowitaminy A, E i K oraz NNKT. To również niezwykle bogate źródło tłuszczy nienasyconych szczególnie jednonienasyconego kwasu omega 9 (kwas oleinowy), posiada on również tłuszcze wielonienasycone takie jak omega 3 czy 6 (kwas linolenowy i linolowy). NNKT są ważne dla człowieka, ponieważ nasz organizm ich nie produkuje. Dlatego NNKT muszą być dostarczane w pokarmie. Idealnym sposobem ich przyswajania jest właśnie ekologiczny olej rzepakowy.

Zalety NNKT i stosowania oleju rzepakowego

Przeciwdziała chorobom serca, układu krążenia i miażdżycy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, reguluje przemianę materii, dobrze wpływa na rozwój mózgu i wzroku, pomaga w zwalczaniu łuszczycy, zwalcza zapalenie stawów (zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości), wpływa na poprawę wyglądu skóry, eliminuje z organizmu wolne rodniki, ogólnie i skutecznie chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.

Spożycie oleju rzepakowego

Olej rzepakowy nie jest przeznaczony do smażenia. Polecany raczej do krótkiego podsmażenia i duszenia. Olej rzepakowy może być wykorzystany do produkcji tradycyjnego majonezu, a także jako dodatek do dressingów, zup, sosów oraz surówek i sałatek. Zapewnia ochronę zawartą w pokarmie witaminy C. Chroni wszystkie witaminy grupy B przed szkodliwym działaniem powietrza i światła.

Olej rzepakowy tłoczony naturalnie ułatwia przyswajanie witamin. Witamina K, beta-karoten często występująca w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm dopóki nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Już niewielka ilość oleju umożliwia wchłonąć witaminę. Stosunek i ilość poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym są zawarte w idealnych proporcjach z punktu widzenia dietetyki.

Olej z nasion tłoczonych w ekologiczny sposób jest uznawany za najzdrowszy dla człowieka. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1.

Dodatkowe informacje

Waga0.6 kg
Marka

Laboratorium Biooil