Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Olej sezamowy – zalety dawkowanie i przechowywanie. Właściwości zdrowotne oraz zastosowanie oleju sezamowego w kuchni i kosmetyce.

Właściwości oleju sezamowego

Olej sezamowy jest to najstarszy olej świata. Od wieków wiadomo, że zawiera bardzo dużo cennych dla organizmu składników. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Ważną substancją jest także  sezaminę. Oprócz niej olej sezamowy zawiera lecytnę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo.

Dawkowanie oleju sezamowegoOlej sezamowy - smaczny i zdrowy

Około 2 łyżki dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na NNKT.

Zastosowanie oleju sezamowego

Wiadomo, że zawarte w tym oleju składniki mają korzystny wpływ na organizm ludzki. Dzięki witaminie B olej ten wspomaga organizm w chorobie sercowo-naczyniowej i zawałem serca - zmniejsza prawdopodobieństwo ich wystąpienia, a zawarty w nim fosfor i magnez pozwala na prawidłowe bicie serca. Sezamina i wapń regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Sezamina to także spowolnienie tworzenia się tkanki tłuszczowej i zaopatrzenie mięśni w składniki odżywcze.

Olej sezamowy znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce: jako olejek do ciała, masażu relaksacyjnego lub kąpieli. Doskonale wspomaga kosmetykę skóry suchej, mieszanej oraz dojrzałej i źle ukrwionej. Dobrze wpływa rozgrzewając ją odtruwając, oczyszczając i regulując pracę gruczołów.

Co wyróżnia nasze oleje od pozostałych dostępnych na rynku:

  • zawsze świeże
  • Badamy same ziarna, a później olej
  • Każda partia spełnia wszystkie wymagania m.in. pod kątem ilości oraz struktury NNKT
  • Stosujemy szklane ciemne butelki w przeciwieństwie do większości innych producentów
  • Oleje zawsze bez konserwantów
  • Olej tłoczony jest z najlepszego ziarna od pewnych producentów

ZOBACZ NASZE OLEJE SEZAMOWE

 

Olej sezamowy i jego wpływ na urodę, kondycję włosów i skóry

Od dawna wiadomo, że naturalne oleje roślinne posiadają wielką moc kosmetyczną. Już w starożytnych Indiach, w  medycynie ajurwedyjskiej używano olei roślinnych do leczenia i poprawiania kondycji ludzkiego organizmu i to z ogromnym sukcesem. Olej sezamowy jest jednym z tych produktów, który takiej mocy ma niezwykle dużo. Wpływa dobrze zarówno na włosy, na skórę, na paznokcie, jak i stymuluje poprawne funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

Nasiona sezamuJednym z zastosowań oleju sezamowego jest wykorzystanie go w celu opóźnienia siwienia włosów. Olej sezamowy należy codziennie wcierać we włosy od nasady mniej więcej do połowy długości – naturalny zimnotłoczony olej sezamowy „konserwuje” barwnik włosa i sprawi, że dłużej będziemy cieszyć się naturalną barwą włosów. Innym zastosowaniem jest wsparcie porostu włosów. Olej sezamowy regularnie wcierany w skórę głowy sprawia, że włosy szybciej i gęściej rosną. Wykazano, że zawarte w oleju sezamowym kwasy tłuszczowe doskonale stymulują cebulki włosów i poprawiają ich kondycję – włosy są zregenerowane, a nowe wyrastają znacznie szybciej.

Olej sezamowy używany jest również jako środek ochrony przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Olej sezamowy pełni funkcję filtra przeciwsłonecznego – wystarczy nałożyć go na skórę głowy – ochroni zarówno skórę jak i cebulki włosa.

Nietypowym zastosowaniem oleju sezamowego może być wykorzystanie go w walce z wszawicą. Olej sezamowy jest naturalny, więc nie ma tak nieprzyjemnego zapachu jak inne środki przeciw wszom. Wystarczy olej sezamowy wmasować w skórę głowy i we włosy (oczywiście w rękawiczkach) i pozostawić na pół godziny przed planowanym myciem włosów. Olej sezamowy w przeciwieństwie do innych substancji nie wysusza skóry głowy, i chroni ją przed drobnoustrojami i działaniem mikrobów.

Istotną zaletą oleju sezamowego jest jego funkcja kojąca. Olej sezamowy działa nawilżająco – to niezwykle ważne dla skóry głowy zwłaszcza w sezonie zimowym i letnim kiedy to skóra jest wyjątkowo narażona na wysuszenie.  Warto smarować skórę głowy przed myciem włosów odrobiną oleju sezamowego nawet codziennie. Taka kuracja uchroni nas również przed łupieżem. Najbardziej optymalne byłoby zastosowanie oleju sezamowego na skórę głowy na noc, podczas gdy mycie głowy nastąpiłoby rano.

Olejowanie włosów

Olejowanie włosów to bardzo popularny zabieg – można dzięki niemu nie tylko wzmocnić strukturę włosa, ale i nadać mu piękny wygląd. Można olej sezamowy stosować jak serum – wystarczą 2-3 krople roztarte w dłoniach, którymi następnie przeczeszemy włosy na całej długości – włosy będą lśniące i nie wysuszą się na słońcu. Skoro już o suchych włosach mowa – olej sezamowy doskonale nawilży i zregeneruje włosy nawet bardzo zniszczone – przeniknie strukturę włosa i dotrze do środka czyniąc go zdrowszym i silniejszym.

W przypadku włosów sporym problemem jest też wypadanie. Jedną z głównych przyczyn wypadania włosów u populacji ludzi jest … stres. Dieta bogata w olej sezamowy pozwala redukować stres, a tym samym zmniejsza się prawdopodobieństwo wypadania włosów.

Olej sezamowy do masażuOlej sezamowy - nasiona sezamu

Naturalne oleje roślinne zwłaszcza zimnotłoczone są bardzo często stosowane w gabinetach masażu czy medycyny naturalnej. Głównie dlatego, że są w 100% naturalne, doskonale nawilżają skórę i pięknie pachną. Nie wszystkie mają estetyczny kolor (niektóre są dość ciemne), ale z pewnością masaż naturalnym olejem roślinnym jest dla naszego ciała czymś dobrym, kojącym. Olej sezamowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych do masażu naturalnych olejów. Jednym z jego głównych atutów jest wspaniały zapach i aromat, które długo utrzymują się na skórze.

Masaż olejem sezamowym i Ajurweda

W starożytności według Ajurwedy wykorzystywano olej sezamowy do masażu całego ciała – był to zabieg jednocześnie masażu i oczyszczania organizmu z toksyn, które olej sezamowy wyciągać miał przez skórę z organizmu. Dziś wiemy, że olej sezamowy rzeczywiście działa na nasz organizm oczyszczająco. Co więcej, działa kojąco na układ nerwowy.

Według filozofii ajurwedyjskiej, codzienne masaże ciała wykonywane samodzielnie mają ogromny (oczywiście pozytywny) wpływ na naszą kondycję i zdrowie. Warto raz dziennie przed kąpielą – poranną czy wieczorną – wykonać nawet krótki masaż całego ciała – sprawi to, że nie tylko się zrelaksujemy i rozluźnimy, ale oczyścimy ciało z toksyn, chemicznych osadów i złej energii. Do takiego masażu warto wykorzystywać właśnie olej sezamowy, który tonizuje mięśnie, odmładza skórę, przywraca ciału witalność i młodość. Usuwa też wspomniane toksyny poprzez skórę.

Jak wykonywać taki masaż? Wystarczy kilka łyżek ciepłego oleju sezamowego – oczywiście nie ma być on gorący, po prostu powinien być w przyjemnej dla ciała temperaturze, nieco wyższej niż temperatura samego ciała – można więc olej wlać na talerzyk, a ten umieścić w większym naczyniu z ciepłą wodą. Po kilku sekundach olej sezamowy będzie już ciepły. Masaż taki można robić w dowolnym miejscu, w łazience, w pokoju, w salonie… Ważne jest aby pamiętać, że olej sezamowy to jednak tłuszcz, więc aby niepotrzebnie nie narażać się na tłuste plamy na meblach czy dywanach, lepiej wybrać dostosowane miejsce. Masujemy całe ciało od stóp do głów, energicznie wykonując okrężne ruchy na całym ciele. Taki masaż trwa kilka-kilkanaście minut. Po masażu olejem sezamowym należy odczekać kilka minut i wziąć prysznic lub kojącą kąpiel. Warto spróbować – może się okazać, że taki zabieg wejdzie nam w krew J A wtedy będzie i zdrowo i przyjemnie.

Olej sezamowy w kuchni

Olej sezamowy ma bardzo specyficzny, nieco orzechowy smak i aromat. Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni azjatyckiej – stosowany do wielu potraw, tak wytrawnych jak i słodkich. Nasz olej sezamowy tłoczony na zimno ma piękny jasną słoneczną barwę – zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi i hamuje wchłanianie cholesterolu. W polskiej i ogólnie europejskiej kuchni, króluje jako dodatek do świeżych sałat w formie samodzielnej lub jako składnik dressingu. Należy pamiętać, że nie nadaje się do smażenia – traci wówczas swój smak (staje się bardzo gorzki) i właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze.