Azjatycka surówka z marchewki przebojem zdobyła świat internetu. W ostatnich tygodniach to jeden z najpopularniejszych przepisów w sieci. Blogerzy i influencerzy kulinarni dzielą się swoimi wersjami na tę smaczną, zdrową oraz niezwykle efektowną potrawę. Sprawdź, jak przygotować tę viralową surówkę, aby smakowała zupełnie tak, jak w azjatyckiej restauracji!

Jakie składniki będą potrzebne?

Popularna surówka z marchewki po azjatycku ma prosty skład. Do jej przygotowania potrzeba tylko:

  • 3 marchewki,
  • 10 g nasion sezamu,
  • 10 g oleju sezamowego bio,
  • 10 g sosu sojowego,
  • 10 g octu ryżowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru, można też wykorzystać inny słodzik, np. ksylitol lub erytrol,
  • kilka płatków chili,
  • szczypiorek.

Przygotowanie azjatyckiej surówki

Na początku przygotowujemy marchewki. Trzeba je obrać oraz pokroić w cienkie paski. Do tego można wykorzystać obieraczkę do warzyw, aby przygotować jak najcieńsze i jak najbardziej elastyczne paski. Kolejny krok to prażenie nasion sezamu. Wsypujemy je na rozgrzaną patelnię oraz podgrzewamy na sucho 1-2 minuty, aż staną się lekko brązowe. 

Czas na kolejne składniki. Dodajemy wybrany przez nas słodzik i zdejmujemy patelnię z ognia na 2 minuty, aby smaki się dokładnie połączyły. Następny etap to wlanie na patelnię bio oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego, a także dodanie chilli oraz drobno posiekanego czosnku. Całość podgrzewamy, delikatnie mieszając przez 3 minuty, a następnie zawartość patelni przelewamy do miski z marchewką. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy.

Do jakich dań podać azjatycką surówkę z marchewki?

Popularna surówka z marchewki świetnie pasuje jako dodatek do dań w stylu azjatyckim, np. stir-fry z warzywami i makaronem, kurczaka teriyaki, potraw z ryżem, takich jak curry. Z powodzeniem można podać ją też do pierożków gyoza, wonton, sajgonek, ale także klasycznego schabowego albo innych polskich dań. Doskonale sprawdzi się do jedzenia z grilla – szczególnie kurczaka, wieprzowiny oraz ryb – zwłaszcza potraw przygotowanych na parze lub w sezamowej panierce. 

 Olej sezamowy to podstawa

Wyrazisty olej sezamowy o charakterystycznym smaku i aromacie to jeden z najważniejszych składników viralowej surówki z marchewki. W naszym sklepie z powodzeniem zamówisz go w wersji tłoczonej na zimno oraz bio. Zapraszamy!

Recommended Articles