Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Ziemniaczany ratatouille lub jak kto woli ratatuj!

Pyszne warzywne danie, idealne na jesienną kolację lub obiad! Znane z kuchni francuskiej, nieco zmodyfikowane - na pewno jednak zdrowe i smaczne :-)

 

Składniki:

2 średnie papryki czerwone
2 średnie papryki żółte
1 cukinia
1 kg drobnych ziemniaczków
150 g OleoLuxu
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
świeże zioła
sól morska

Ziemniaczane ratatuj

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść z niepotrzebnych gniazd pestkowych. Ziemniaki obierz ze skórki, chyba, że są to młode ziemniaki, bardzo świeże - wtedy dokładnie wyszoruj je szczoteczką lub gąbeczką.

2. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (ziemniaki można w talarki). Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleoluxu.

3. Ziemniaki smażymy w niezbyt wysokiej temperaturze o ile jest to możliwe, a gdy zarumienią się dodajemy sól morską.

4. Po kilkunastu minutach dorzucamy na patelnię cebulę, czosnek, paprykę i cukinię - mieszamy, jeszcze raz solimy. Dokładamy gałązki świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, lubczyk) i dusimy  podlewając niewielką ilością wody.

5. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, wyjmujemy zioła w gałązkach i posypujemy wszystko świeżą natką.

6. Ratatuj doskonale smakuje w towarzystwie podstawowej pasty twarogowej dr Budwig

W tym przepisie wykorzystać możesz nasze  Zdrowe Oleje Lniane: