Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Odświeżająca sałatka z tuńczykiem i olejem sezamowym

Pyszna i orzeźwiająca sałatka. Połączenie świeżych zielonych warzyw z pyszną i zdrową rybą to zestawienie bliskie ideału - warto jednak wybierać rybę w sosie własnym aby sałatka - która jest jeszcze doprawiona winigretem, nie była zbyt tłusta. Nietypowego smaku nada olej sezamowy, którego już odrobina potrafi zmienić smak potrawy!

Składniki*:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 sztuka kapusty pekińskiej
1 duży lub 2 małe ogórki
1 cebula biała lub czerwona
pół cytryny
odrobina oliwy z oliwek
olej sezamowy
3 ząbki czosnku
suszona pietruszka (opcjonalnie)


*na porcje dla 3-4 osó

Sałatka z ogórka i tuńczyka

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj liście kapusty pekińskiej, osusz i pokrój w drobne paseczki jak do typowej surówki.
2. Umyj zielonego ogórka, jeśli nie lubisz obierz ze skóry, pokrój na plasterki.
3. Cebulę pokrój w kostkę lub w krążki.
4. Wszystkie składniki przerzuć do miski, dodaj tuńczyka z puszki. Staraj się wybierać ryby w sosie własnym - będą mniej tłuste.
5. Przygotuj nietypowy winigret - wymieszaj odrobinę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, z oliwą z oliwek i olejem sezamowym, do tego wyciśnij czosnek i odrobina suszonej pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
6. Przygotowaną mieszankę polej winigretem i delikatnie wymieszaj.


Smacznego!