Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Śledzie w Oleju Lnianym

Na wielu wigilijnych stołach spotkać można śledzie w wielu postaciach - polecamy pyszne staropolskie śledzie w oleju lnianym!

Składniki

500 gram śledzi matias
3 duże białe cebule
1 mała cebula czerwona (do ozdoby)
Mleko 2%
Kilka liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren pieprzu kolorowego
Kilka liści lubczyku (można zamienić na liście selera)
Olej lniany

Śledź w Oleju Lnianym

Przygotowanie:

1. Świeże śledzie matiasy wkładamy do głębokiego naczynia i moczymy w mleku przez całą noc.
2.  W dniu przygotowania do rondelka wlewamy ocet, wrzucamy kilka liści laurowych, kilka ziarenek sziela angielskiego, kolorowego pieprzu i lubczyku. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Obieramy cebule z łusek i kroimy je na plastry grubości około 5mm (nieco grubsze). Pokrojoną cebulę wrzucamy do wystudzonej przygotowanej wcześniej zaprawy.
4. Wyjmujemy śledzie z mlecznej kąpieli, wkładamy je do naczynia w którym będziemy je podawać.
5. Pojedyncze płaty śledzia przekładamy krążkami marynowanej w zaprawie cebuli.
6. Przełożone płaty matiasów możemy jeszcze udekorować ziarnami pieprzu, ziela i liśmi z zaprawy oraz czerwoną cebulą.
7. Tak przygotowane śledzie zalewamy schłodzonym olejem lnianym i voilla!

Smacznego!