Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Tartaletki z kokosowym mascarpone i brzoskwinią

Nasz przepis powstał jako propozycja alternatywy na szybki i smaczny wielkanocny mazurek!

Sekretem każdego mazurka i jego bazą jest przede wszystkim kruche ciasto i dekoracja. Nasze ciasto będzie ciekawe, ale mamy nadzieję, że Wam posmakuje!

Składniki*:

Spód (kruche ciasto):

3,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jajka
5 łyżek śmietany jogurtowej
10 łyżek oleju kokosowego 

Krem kokosowy:

2 opakowania serka mascarpone (ok. 400 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
aromat kokosowy

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w misce. Gdy masa jest już spójna, obtaczamy mąką i rozwałkowujemy na stolnicy. Wycinamy koła wielkości takiej jakiej mamy formy. Wykładamy ciasto na foremkę dociskając do krawędzi formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni na 30-35 minut (aż się zarumienią).

2. W osobnej misce mieszamy serek mascarpone, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru, 5 łyżek wiórek kokosowych  oraz dla wzmocnienia smaku jeśli ktoś posiada - kilka kropli aromatu kokosowego. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy  do uzyskania gładkiej masy i wkładamy do lodówki.

3. Wystudzone tarty wypełniamy kremem mascarpone i wygładzamy powierzchnię. Na wierzch kładziemy połówkę brzoskwini z puszki lub dowolnego innego owocu.

 Smacznego!:) 

 

* Na około 12 tart o średnicy 6 cm