Czarnuszka, a właściwie Nigella sativa, znana jest też pod nazwą kminu czarnego, czarnuszki siewnej czy kminku egipskiego. To roślina z rodziny jaskrowatych, której nasiona stanowią ok. 30-40% tłuszczu, dlatego powszechnie produkuje się z nich olej. Wyróżnia się ona wizualnie, dzięki charakterystycznym pierzastosiecznym liściom, a także niebieskim lub białym kwiatom z mieszkami zawierającymi nasiona.
Pochodzenie bio oleju z czarnuszki
Czarnuszka egipska, tak samo jak olej z niej wytwarzany, obecnie występuje na całym świecie. Wykorzystuje się ją zarówno jako surowiec zielarski, jak i roślinę rabatową. Pochodzi ona jednak ze starożytnego Egiptu, skąd wziął się jej przydomek. W dawnych czasach głównie stosowali ją medycy oraz kucharze. Określana bywa jako “złoto faraonów” – prawdopodobnie ze względu na fantastyczne, prozdrowotne działanie jej nasion.
Olejzczarnuszki egipskiej to wyrób tłoczony na zimno. Wytwarza się go z czystych, starannie wyselekcjonowanych ziaren, które producenci przechowują w ściśle kontrolowanych warunkach. Wszystkie surowce przechodzą przez prasy czy wyciskarki, a następnie są precyzyjnie filtrowane i trafiają do ciemnych, szczelnie zamkniętych pojemników. Cała procedura przebiega bez użycia substancji chemicznych.
Zastosowanie oleju z czarnuszki egipskiej
Intensywny, korzenny smak oleju z czarnuszki egipskiej sprawia, że staje się on popularnym dodatkiem w kuchni. Stosuje się go na zimno, aby nie stracił wartości odżywczych. Wówczas paroma kroplami tłuszczu, na przykład polewa się kanapki, sery, sałatki, pasty warzywne, smoothie czy kiszoną kapustę. Część osób spożywa go także samodzielnie, na przykład pijąc maksymalnie łyżkę wyrobu raz dziennie. Olej z czarnuszki egipskiej może być jednak trudny do przyjęcia, ze względu na ostry smak, dlatego w sklepach dostępny jest również w formie suplementu w kapsułkach.
Jak przechowywać olej z czarnuszki tłoczony na zimno?
Jeśli chcemy zaopatrzyć się w olej z czarnuszki tłoczony na zimno, warto poznać kilka zasad przechowywania tego typu wyrobu. Dzięki temu na długo pozostanie on świeży, a jego smak intensywny. Przede wszystkim należy trzymać go w ciemnej butelce oraz w chłodnym miejscu, na przykład lodówce, jak również z dala od źródeł ciepła i promieni słonecznych, aby zapobiec jego utlenianiu. Szklane opakowanie powinno być też szczelnie zamknięte, co pozwoli na uniknięcie kontaktu wyrobu z powietrzem skracającym jego trwałość.
Trzeba również pamiętać o tym, że olej z czarnuszki egipskiej ma stosunkowo krótką datę ważności wynoszącą ok. 6 miesięcy, dlatego najlepiej zaopatrywać się w niego regularnie i wybierać butelki o pojemności, którą z pewnością zużyjemy.
Po czym rozpoznać zepsuty olej z czarnuszki egipskiej?
Zepsuty olej z czarnuszki można rozpoznać po zmianie zapachu – staje się on nieprzyjemny i przypomina stęchliznę. Kolejnym wskaźnikiem jest zwiększona mętność tłuszczu, a także zmiana jego smaku na bardziej gorzki niż zwykle. Nieświeży wyrób staje się gęstszy, jak również może zmieniać barwę na ciemniejszą. W takim przypadku najlepiej wyrzucić produkt, ponieważ jego spożycie może prowadzić do nieprzyjemnych reakcji ze strony układu trawiennego.
Jeśli chcesz wypróbować olej z czarnuszki egipskiej – postaw na najwyższej jakości wyrób z oznaczeniem bio oraz tłoczony na zimno! Tego typu produkt znajdziesz w naszym sklepie online, gdzie posiadamy szeroki asortyment naturalnych tłuszczy. Zapraszamy do poznania pełnej oferty i składania zamówień!