Co to jest olej arganowy i skąd się wziął?

Ekologiczny olej arganowy – skąd się wziął i jak działa? Dawkowanie i zastosowanie oleju arganowego

Olej arganowy tłoczony jest z pestek owocu arganii czyli drzewa arganowego. Drzewo to rośnie w klimacie ostrym, suchym. O oleju arganowym mówi się często ‚Złoto Maroka’ – nie bez powodu, bowiem poza Marokiem drzewo to jest mało znane. Co ciekawe, aby uzyskać 1 litr czystego oleju arganowego potrzeba aż 30 kilogramów orzechów arganii czyli równowartość rocznych zbiorów z nawet 7 drzew! Drzewo arganowe rośnie mniej więcej na wysokość 10 metrów, a jego pień jest zwykle mocno poskręcany i sękaty. Sam owoc posiada zielonkawą bardzo mięsistą skórę – w środku owocu znajduje się orzech z którego powstaje olej arganowy. Z reguły w owocu znajduje się jeden orzech, jednak może się zdarzyć, że będą nawet 3! Orzech znajdujący się wewnątrz owocu arganii ma kształt dużego migdału.

Właściwości oleju arganowego

Olej arganowy tłoczony metodą tradycyjną jest nazywany „płynnym złotem”. Posiada liczne właściwości.Ma bogate właściwości odżywcze.
Jest bogaty w Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, Omega-6 i Omega-9 (ok.80%). Zawiera również znaczną dawkę witaminy E. Pomaga obniżać cholesterol, wpływa na poprawę krążenia i wzmacnia naturalną odporność organizmu człowieka. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Dawkowanie oleju arganowego

Doustne: 1 łyżeczkę, 3 razy dziennie zanim przystąpimy do posiłku. W przypadku użycia zewnętrznego: wcieranie w skórę.

Jak stosować olej arganowy

To przede wszystkim doskonały dodatek do pożywienia. Olej ten znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce: w pielęgnacji skóry, twarzy i ciała oraz poprawy wyglądu paznokci i włosów. Olej arganowy stosuje się powszechnie w masażu.