Ksylitol to znakomita alternatywa dla cukru – nazywany bywa często cukrem brzozowym, ponieważ prawdziwy oryginalny ksylitol pozyskuje się właśnie z kory brzozy. Choć jest równie słodki jak biały cukier, zawiera aż o 40% mniej kalorii i cechuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=9), w związku z czym doskonale sprawdza się w diecie nisko glikemicznej.
Zastosowanie ksylitolu
Można stosować go w zasadzie w tych samych celach, co tradycyjny cukier. Jedynym wyjątkiem jest zaczyn drożdżowy – ciasto drożdżowe z ksylitolem nie urośnie, do tego niezbędny będzie cukier.
Jak spożywać ksylitol?
Przygodę z ksylitolem należy rozpoczynać od niewielkich porcji, aby sprawdzić jak zareaguje na takie zmiany organizm. Później można stopniowo zwiększać przyjmowaną dawkę. Zaleca się stosować ksylitol zgodnie z instrukcją i w ilościach podanych przez producenta na opakowaniu. Spożycie ksylitolu w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie zaleca się spożywania ksylitolu niemowlętom i dzieciom poniżej 3 roku życia.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6