Etapy produkcji oleju

Nasze zdrowe oleje spośród innych olejów wyróżnia przede wszystkim ich jakość. Wszystkie nasze zdrowe oleje są  zimnotłoczone, niefiltrowane (nierafinowane) i nie zawierają żadnych dodatków. Co jednak najważniejsze, charakteryzują się najwyższą świeżością – śmiało możemy stwierdzić, że są to oleje ‘prosto z tłoczni’.

Wybór odpowiedniego surowca

Pierwszym i najważniejszym w zasadzie etapem produkcji naszych olejów jest wybór surowca. Aby uzyskać najlepszej jakości produkt bogaty w wartościowe kwasy tłuszczowe, wykorzystujemy najwyższej jakości nasiona, wyłącznie od zaufanych dystrybutorów, którzy posiadają odpowiednie certyfikaty.

Niezależnie od tego, jak często zamawiamy nasiona od tych samych dostawców, każda partia jest sprawdzana przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego. Jeśli nie spełnia naszych oczekiwań – surowiec jest wycofywany.

Kryteria wyboru surowca są bardzo surowe – musi to być surowiec pochodzący z wyspecjalizowanych upraw, w przypadku olejów BIO musi pochodzić z upraw ekologicznych, musi to być surowiec wysoki jakościowo, czysty, zdrowy, bez zanieczyszczeń. Oczywistym kryterium bezwzględnym jest też pochodzenie nasion roślin – nie dopuszczamy do produkcji roślin GMO.

Wszystkie nasze oleje zachowują naturalny zapach, smak i barwę – nie ulepszamy żadnego z tych parametrów. Nasze oleje pochodzą prosto z natury!

Tłoczenie

Technologia produkcji zdrowych olejów oparta jest o mechaniczne tłoczenie oleju z nasion roślin oleistych w takich warunkach, które nie powodują zmian jego właściwości. Kluczową rolę odgrywa temperatura, która w przypadku naszej tłoczni na żadnym etapie produkcji nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki specjalnym prasom ślimakowym w urządzeniu tłoczącym, mamy wpływ na to jakie właściwości biochemiczne będzie miał powstały olej. Odpowiedni dobór parametrów maszyny i odpowiedni stosunek ciśnienia prasy i obrotów aparatu ślimakowego pozwoli nam uzyskać olej nazywany olejem dziewiczym (tzw. Extra vergine).

Oleje dziewicze charakteryzują się niemal identycznymi właściwościami biochemicznymi jak same nasiona/ziarna roślin z których są tłoczone.

Butelkowanie

Oleje produkowane w naszym laboratorium są rozlewane do szklanych butelek wykonanych z ciemnego szkła (poza olejem kokosowym, który jest pakowany w słoiki ze szkła białego). Dzięki wykorzystaniu takich opakowań, oleje nie są narażone na działanie promieni słonecznych, a tym samym chronione są przed utlenianiem i dłużej zachowują świeżość oraz swoje zdrowotne właściwości.

Przed rozlaniem do butelek, olej jest chłodzony do temperatury mniej więcej 5 stopni Celsjusza (stawiany przez nas wymóg: od 4 do 10 stopni Celsjusza). Po zabutelkowaniu wszystkie oleje przechowywane są w lodówkach gdzie mają zapewnione optymalne warunki.

3 razy testowane

Nasze oleje są niejako trzy razy testowanePierwszy test przechodzi surowiec – jest to test jakości surowca oraz przydatności do produkcji zeń oleju. Jeśli dana partia nie spełnia wymagań jest od razu odrzucana, jeśli spełnia, przechodzi kolejny test.

Drugim etapem są testy biochemiczne, wskazujące na zawartość

 pożądanych substancji w surowcu takich jak kwasy tłuszczowe (nasycone i nienasycone). Jeśli z danego surowca nie da się wytłoczyć oleju osiągającego założone kryteria – surowiec nie jest przeznaczony do tłoczenia.

Ostatnim etapem testowania jest test wykonywany po zakończeniu tłoczenia. Sprawdzamy (tak za pomocą specjalnej aparatury, jak i testerów) właściwości chemiczne oleju, jego smak, zapach, aromat. Jeśli olej spełnia kryteria, jest butelkowany i rozsyłany do klientów. Jeśli nie spełnia kryteriów z jakiegokolwiek powodu, nie zostaje rozlewany do butelek, a przeznaczony zostaje do użytku przemysłowego.

Naszą misją, jako Laboratorium Bio Oil, jest uzyskiwanie najzdrowszego najbardziej naturalnego oleju, który będzie służyć człowiekowi jako naturalny suplement diety oraz atrakcyjny naturalny dodatek do wielu dań.