Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki (łac. Oleum Nigellae Sativae) należy do grupy najdroższych na świecie naturalnych tłuszczy. Głównie dlatego, że nasiona czarnuszki od tysięcy lat uchodzą za cenny i drogi surowiec. Choć czarnuszka może być uprawiana w wielu miejscach na świecie, najlepsze warunki wzrostu ma w Egipcie i okolicach, dlatego też najdroższym i najcenniejszym surowcem jest ten pozyskiwany z tamtych rejonów – to właśnie dlatego, na niektórych produktach znajdziemy dopisek ‚egipska‚ (mamy wówczas pewność, że olej wytłoczony był z czarnuszki egipskiej lub że nasiona pochodzą z Egiptu).

Czarnuszka (łac. Nigella Sativa) to bardzo ceniony surowiec spożywczy, kosmetyczny i farmakologiczny. W około 85% składa się z tzw. nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu linolowego, oleinowego i alfa-linolenowego. My, użytkownicy czarnuszki i oleju z czarnuszki, kojarzymy te kwasy pod bardziej potocznymi określeniami, takimi jak omega 6, omega  9 czy omega 3. Poza kwasami z grupy NNKT, w nasionach czarnuszki znajdziemy również cenną witaminę E, beta-karoten, biotynę, sterole. Jedną z najcenniejszych substancji, za którą cenimy czarnuszkę jest tymochinon, odpowiedzialny między innymi za intensywny zapach oleju.

Działanie oleju z czarnuszki

Tłoczony na zimno olej z czarnuszki wykorzystywany jest od tysiącleci w medycynie, kosmetologii i farmakoterapii. Przez lata był stosowany przez medycynę grecką, rzymską muzułmańską i ajurwedyjską.

Jeśli nie ma przeciwwskazań, olej z czarnuszki warto włączyć do swojej codziennej diety. Jest fantastycznym produktem, który mimo swojego bardzo charakterystycznego smaku, świetnie sprawdzi się w codziennej kuchni. Idealnie uzupełni dietę dzieci (po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem) i dorosłych. Olej czarnuszkowy zimnotłoczony stosujemy wyłącznie na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, past twarogowych i warzywnych oraz jako olej do samodzielnego spożycia, np. z kawałkiem chleba lub gotowanymi warzywami.

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Dawkowanie oleju z czarnuszki należy zawsze dobrać do swoich indywidualnych potrzeb – pomóc może tutaj dietetyk, lekarz, fitoterapeuta – pamiętajmy, by nie przekraczać dziennej dawki zalecanej przez producenta, jeśli nie ma ku temu wskazań.

Olej z czarnuszki  – smak

Olej czarnuszkowy i nasiona czarnuszki (zgniecione) mają bardzo charakterystyczny aromat i smak – cechują się korzennym, ostrym, pieprznym zapachem. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno należy stosować bez poddawania go obróbce cieplnej, ponieważ nawet krótkotrwała ekspozycja na wysoką temperaturę spowoduje utratę jego cennych właściwości.

Wyświetlanie wszystkich 6 wyników