Olej rzepakowy – właściwości dawkowanie i zastosowanie. Różnice między olejami rzepakowymi – który wybrać?

Olej rzepakowy jest bardzo bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A, E, D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wspomaga funkcje organizmu i wzbogaca pokarm w ważne dla zdrowia substancje. Dlatego nazywany jest „oliwką północy”. Pozyskuje się go metodą tłoczenia na zimno: oleje takie nie są sztucznie pozbawiane aromatu ziaren, koloru i smaku oraz „wzbogacane” o sztuczne polepszacze.

Dawkowanie oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest doskonały do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia. Zaleca się dawkę dzienną w ilości 2 łyżek stołowych. W 100 g oleju rzepakowego jest 884 kcal.

Zastosowanie oleju rzepakowego

Korzystnie działa na zdrowie człowieka. Przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwkrzepliwie, reguluje przemianę materii, zapewnia optymalny rozwój mózgu i wzroku, wspomaga leczenie łuszczycy i zapalenia stawów dzięki zawartości witaminy E (zwanej witaminą młodości), ma ogromny wpływ na poprawę wyglądu skóry, bowiem usuwa z organizmu wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami cywilizacyjnymi.