Olej lniany „bez goryczy”

Jak smakuje olej lniany?

Smak oleju lnianego przez wiele osób kojarzony jest ze smakiem bardzo gorzkim – czy słusznie? Wszystko zależy od jakości oleju lnianego.

Oczywiście, każdy nawet najlepszej jakości olej lniany będzie miał w sobie odrobinę goryczy, jednak im lepszej jakości olej, tym ta gorycz będzie mniej wyczuwalna. Bardzo ważna jest zatem powtarzalna jakość oleju – jeśli raz trafimy na dobry olej, którego producent przywiązuje wagę do jakości swojego produktu, możemy mieć pewność, że z każdym kolejnym razem, olej będzie smakował tak samo dobrze. W Laboratorium Bio Oil o jakość oleju, nie tylko lnianego, ale każdego z oferty, dbamy na najwyższym poziomie. Proces produkcji oleju zimnotłoczonego jest procesem wieloetapowym, a na każdym etapie produkcji prowadzone są testy mające zapewnić w efekcie finalnym olej najwyższej jakości. Jak powstaje nasz olej?

Co z tym smakiem

 

Olej lniany, który tłoczony był na zimno ma ciemnożółty bursztynowy smak  – posiada bardzo charakterystyczny lniany smak i zapach – przez niektórych określany jako orzechowy. Wiele zależy od surowca – to dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego gatunku i dostawcy surowca – ma to największe znaczenie na efekt końcowy procesu produkcji.

Gorycz oleju lnianego

Niewłaściwe lub zbyt długie przechowywanie oleju lnianego* a także zła technika produkcji oleju lnianego to jedyne powody jakie mogą doprowadzić do szybkiego zjełczenia oleju lnianego. Wtedy olej lniany robi się bardzo gorzki, niesmaczny, wręcz odrzucający. Spożycie go nie będzie trujące, jednak smak pozostanie w ustach na wiele godzin, a fakt, że smak ten jest nieprzyjemny będzie dodatkowo potęgował złe samopoczucie.Olej lniany bywa określany jako gorzki. Rzeczywiście, w oleju lnianym można wyczuć gorycz, jednak są dwa rodzaje goryczy. Pierwszy zły rodzaj wiąże się z procesem psucia się oleju lnianego, czyli jełczenia.

Zupełnie innym rodzajem goryczy jest naturalna nutka goryczy, będąca efektem tłoczenia oleju z nasion uprawianych ekologicznie. Goryczka ta jest obecna w olejach wysokolinolenowych, takich jak olej Bio Oil Omega Len, który tłoczony jest z nasion z upraw ekologicznych i organicznych. Taki rodzaj goryczy jest wręcz wskazany – w odróżnieniu od goryczki pojawiającej się na skutek jełczenia, ten rodzaj goryczy jest bardzo przyjemny.

Jak odróżnić nutkę naturalnej goryczy od goryczy wskutek zjełczenia?

Jeśli smak oleju staje się bardziej gorzki z dnia na dzień i goryczka jest coraz mocniej wyczuwalna, to najprawdopodobniej mamy do czynienia z olejem zjełczałym i niezdatnym do dalszego spożycia. Olej zjełczały będzie w smaku odrzucający, ciężki do przełknięcia. Naturalny (i właściwy olejowi lnianemu) lekko gorzkawy posmak będzie ledwo wyczuwalny, przyjemny i z całą pewnością olej nie będzie niesmaczny.

*Prawidłowo olej lniany powinien być przechowywany w suchym, zimnym, ciemnym miejscu, najlepiej w oryginalnej szklanej butelce z ciemnego szkła w lodówce. Wtedy jego termin przydatności wynosi około 3 miesięcy, a swoją świeżość zachowa nawet 2 miesiące. Warto dlatego kupować mniejsze opakowania, aby na bieżąco kupować świeży olej.