Produkty w diecie budwigowej

Na jakich produktach oparta jest tzw. dieta budwigowa?

Co wolno spożywać, a czego należy absolutnie unikać? Jakie wskazówki dietetyczne przekazała pokoleniom doktor Johanna Budwig?

Doktor Budwig, która swojej diecie poświęciła książkę „The Oil-Protein diet” zaleca spożywanie produktów wyłącznie ekologicznych.  Według niej różnica pomiędzy produktami ekologicznymi, a tymi, które takie nie są jest na tyle znacząca, że stosując wysokoprzetworzone niezdrowe produkty zawierające sztuczne wspomagacze takie jak konserwanty, barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i inne ulepszacze nie mamy szans na wydobycie z dóbr natury ich prawdziwej wzmacniającej i uzdrawiającej mocy.

Zasada jest jedna – im bliżej natury tym lepiej!

Wskazane jest wybieranie produktów ekologicznych, najlepiej ze sprawdzonych gospodarstw ekologicznych, które uprawiają rośliny w sposób tradycyjny, bez zbędnych nawozów i ulepszaczy oraz modyfikacji genetycznych.

Sama dieta budwigowa, już przez samą doktor Budwig nazywana była dietą olejowo-białkową lub olejowo-proteinową(i do tej pory pojawiają się takie jej określenia). Ale dieta budwigowa to nie tylko twaróg i olej lniany! Choć stanowią one główne ogniwa tej diety, dieta aby była skuteczna musi być bogata i zbilansowana – tylko wtedy jej regularne stosowanie przyniesie efekty.

Składniki diety Budwig

Obok oleju lnianego budwigowego oraz chudego twarogu z 20% zawartością białka, warto zapoznać się ze wszystkimi podstawowymi składnikami diety budwigowej, którymi są:

  • Siemię lniane (w całości) – Można je dodawać do każdego pokarmu.
  • Siemię lniane (mielone) – Kilka łyżek (3-6) popić ulubionym sokiem warzywnym lub owocowym
  • Oleolux – Oleolux to mieszanka oleju kokosowego i oleju lnianego. Do tych olejów w pierwotnym przepisie należy także dodać cebulę i czosnek. W diecie dr Budwig zastępuje on wszelki tłuszcz stosowany jako smarowidło do pieczywa. Można go również używać jako omasty do warzyw, kasz i innych potraw. Oleolux przygotowuje się samodzielnie lub kupuje w gotowej postaci ( przygotowanie jest bardzo proste)
  • Linomel – Linomel to mieszanka siemienia lnianego i miodu. Grubo zmielone siemię lniane zalane zostaje miodem. Najlepiej rozpuszczać preparat w formie płatków w mleku lub w mleku sproszkowanym.
  • Olej lniany – Ekologiczny olej lniany, spożywany głównie do przygotowywania pasty twarogowej, lecz również spożywany osobno.
  • Olej kokosowy – Olej kokosowy jest niezbędny do przygotowania oleoluxu. Oprócz tego, sam w sobie zdrowy olej kokosowy stanowi znakomity smakowy dodatek do potraw.
  • Ser biały twarogowy – Zaleca się spożywanie chudego twarogu, najlepiej takiego którego zawartość białka wynosi nie więcej niż 20%. Optymalne jest spożywanie około 120-200 gramów sera dziennie (najlepiej w formie pasty budwigowej).
  • Surowe i gotowane warzywa – Najlepsze warzywa w diecie budwigowej to marchewka, kapusta (również kiszona), brokuły, kalafior, brukselka, szparagi, rzodkiew, papryka, kalarepa. Warzywa można mieszać w dowolnych .kombinacjach, również z sosami i dresingami na bazie oleju lnianego.
  • Kasze bezglutenowe – Doktor Budwig w swojej książce poleca przede wszystkim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną oraz płatki owsiane.
  • Sok z kiszonej kapusty – W oryginalnych zaleceniach doktor Johanny Budwig mogliśmy odnaleźć informację o tym, że cenne jest spożywanie soku z kapusty kiszonej – nie chodzi jednak o sok pozostały na dnie pojemnika w którym trzymaliśmy kapustę – cenne właściwości ma sok wyciskany z kapusty. Doktor Budwig zalecała wypijać jedną szklankę soku każdego dnia z rana
  • Miód –  W grę wchodzi tylko miód organiczny – żaden miód sztuczny.
  • Soki owocowe i warzywne –  Na szczególną uwagę zasługują soki: świeżo wyciskany sok z marchwi (porcja 1 szklanka), świeży sok z papai (porcja 1 szklanka), świeży sok z ananasa (porcja 1 szklanka).
  • Inne produkty – drożdże liofilizowane (1 łyżka dziennie), surowe i suszone owoce oraz warzywa, świeże oraz suszone zioła, orzechy (włoskie i brazylijskie), figi, rodzynki.