Olej z prażonych pestek dyni – dawkowanie i zastosowanie

Właściwości oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni podobnie jak olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 6. Ponadto olej ten zawiera też około 35 % kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które należą do grupy omega 9. Tłuszcze, które zawarte są w oleju dyniowym to pełnowartościowe tłuszcze roślinne z czego 80% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z prażonej pestki dyni bogaty jest w różnego rodzaju witaminy z grupy B i E. Zawierają także fitosterole, selen, pewne ilości cynku i potasu. Olej tłoczony jest wyłącznie na zimno z prażonych pestek dyni, z których uzyskuje się ciemnozielony, czasem brązowawy gęsty olej.

Dawkowanie oleju z pestek dyni

Zaleca się regularne dawkowanie oleju z pestek dyni – dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Nie należy spożywać oleju w trakcie posiłku ani tuż po – trzeba odczekać przynajmniej pół godziny po posiłku. Warto stosować olej z pestek dyni rano i wieczorem – zapewni to jeszcze lepsze efekty.

 

Zastosowanie oleju z pestek dyni

Olej z prażonych pestek dyni posiada właściwości lecznicze i podnosi odporność organizmu na różne schorzenia. Stosuje się go przede wszystkim w przypadku osób cierpiących na problemy związane z przewodem moczowym, pęcherzem moczowym, nerkami. Skutecznie działa też na osoby borykające się z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi. Olej ten świetnie sprawdza się także w branży kosmetycznej.

Stosuje się go do każdego rodzaju skóry – znajduje zastosowanie jako środek niwelujący rozstępy różnego pochodzenia, jako środek nawilżający oraz jako dodatek do peelingów. Liczne badania wykazały, że olej z pestek dyni jest bardzo skuteczny jako substancja wspomagająca likwidację pasożytów układu trawiennego.