Olej z ostropestu

Olej z ostropestu jest bardzo cenionym naturalnym tłuszczem – jest tłoczony ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion ostropestu plamistego (Sylibum Marianum).Ten naturalny olej jest bardzo łagodny, o niemal neutralnym smaku i zapachu.

Zastosowanie oleju z ostropestu jest bardzo szerokie – od wykorzystania spożywczego, przez kosmetykę, farmakologię i medycynę.

Nasiona ostropestu od tysiącleci postrzegane są jako źródło sylimaryny – substancji, która ma dobry wpływ na prawidłową pracę naszej wątroby. Dobrej jakości olej, tłoczony na zimno może dostarczyć nam odpowiedniej ilości tego składnika w codziennej diecie.

Olej z ostropestu – jak stosować

Olej ostropestowy, który był tłoczony na zimno, należy stosować wyłącznie na zimno, bez podgrzewania czy tym bardziej smażenia na nim. Dzięki temu, że nie narażamy go na obróbkę termiczną, zachowujemy w oleju wszystkie najważniejsze właściwości nasion, z których został wytłoczony. W związku z tym, że olej nie ma charakterystycznego smaku i zapachu, można dodawać go do praktycznie każdej potrawy na zimno, ponieważ nie istnieje obawa o zmianę smaku dania.

 

 

Wyświetlanie wszystkich 3 wyników