Właściwości oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy ma doskonałe właściwości wpływające korzystnie na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. To przede wszystkim naturalne wartości witaminy E, beta-karotenu, lecytyny oraz grupa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT-Omega 6 oraz 62% kwasu linolenowego w formie cis. Po wchłonięciu z przewodu pokarmowego jest przekształcany do prostaglandyn – substancje nadzorującę prawidłowe krążenie krwi.

Dawkowanie oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno jest idealnym dodatkiem do pożywnienia. Zaleca się stosować go wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to całkowitą utratę wartości odżywczych. Dzienna dawka osoby dorosłej w kwasy tłuszczowe omega-6 wynosi 4g = 2 łyżeczki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno dziennie. W przypadku metody ssania oleju: 1 do 2 łyżeczek, płukać w jamie ustnej przez ok. 10 do 15 minut.

 

Zastosowanie oleju słonecznikowego

Olej ten wspomaga układ odpornościowy. Przedłuża żywotność plemników,obniża poziom cholesterolu. Zażywany przez dłuższy czas likwiduje skurcze łydek, neutralizuje wolne rodniki pustoszące skórę i chroni ją przed utratą elastyczności, sprężystości oraz wilgotności. Spożywanie oleju słonecznikowego to nie tylko sposób na istniejące stany chorobowe ale również zapobieganie ich objawom. To wypróbowany sposób na dobre krążenie krwi, czynności serca, poprawę funkcjonowania mózgu oraz dolegliwości, takie jak: bóle głowy, choroby jelit, schorzenia kobiece, zapalenia zatok obocznych nosa oraz wiele innych.