Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Produkty w diecie budwigowej

Na jakich produktach oparta jest tzw. dieta budwigowa?

Co wolno spożywać, a czego należy absolutnie unikać? Jakie wskazówki dietetyczne przekazała pokoleniom doktor Johanna Budwig?

Doktor Budwig, która swojej diecie poświęciła książkę "The Oil-Protein diet" zaleca spożywanie produktów wyłącznie ekologicznych.  Według niej różnica pomiędzy produktami ekologicznymi, a tymi, które takie nie są jest na tyle znacząca, że stosując wysokoprzetworzone niezdrowe produkty zawierające sztuczne wspomagacze takie jak konserwanty, barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i inne ulepszacze nie mamy szans na wydobycie z dóbr natury ich prawdziwej wzmacniającej i uzdrawiającej mocy.

 

Zasada jest jedna - im bliżej natury tym lepiej!

Wskazane jest wybieranie produktów ekologicznych, najlepiej ze sprawdzonych gospodarstw ekologicznych, które uprawiają rośliny w sposób tradycyjny, bez zbędnych nawozów i ulepszaczy oraz modyfikacji genetycznych.

Sama dieta budwigowa, już przez samą doktor Budwig nazywana była dietą olejowo-białkową lub olejowo-proteinową (i do tej pory pojawiają się takie jej określenia). Ale dieta budwigowa to nie tylko twaróg i olej lniany! Choć stanowią one główne ogniwa tej diety, dieta aby była skuteczna musi być bogata i zbilansowana - tylko wtedy jej regularne stosowanie przyniesie efekty.

 

Składniki diety Budwig

Obok oleju lnianego budwigowego oraz chudego twarogu z 20% zawartością białka, warto zapoznać się ze wszystkimi podstawowymi składnikami diety budwigowej, którymi są:

 

Siemię lniane (w całości)

 Siemię lniane  Można je dodawać do każdego pokarmu.
Siemię lniane (mielone)    Kilka łyżek (3-6) popić ulubionym sokiem warzywnym lub owocowym

 

Oleolux

 Oleolux Oleolux to mieszanka oleju kokosowego i oleju lnianego. Do tych olejów w pierwotnym przepisie należy także dodać cebulę i czosnek. W diecie dr Budwig zastępuje on wszelki tłuszcz stosowany jako smarowidło do pieczywa. Można go również używać jako omasty do warzyw, kasz i innych potraw. Oleolux przygotowuje się samodzielnie lub kupuje w gotowej postaci ( przygotowanie jest bardzo proste - przepis tutaj).

 

Linomel

  Linomel to mieszanka siemienia lnianego i miodu. Grubo zmielone siemię lniane zalane zostaje miodem. Najlepiej rozpuszczać preparat w formie płatków w mleku lub w mleku sproszkowanym.

 

Olej lniany

Olej lniany Ekologiczny olej lniany, spożywany głównie do przygotowywania pasty twarogowej, lecz również spożywany osobno.

 

Olej kokosowy

Olej kokosowy Olej kokosowy jest niezbędny do przygotowania oleoluxu. Oprócz tego, sam w sobie zdrowy olej kokosowy stanowi znakomity smakowy dodatek do potraw.

 

Ser biały twarogowy

Ser biały chudy Zaleca się spożywanie chudego twarogu, najlepiej takiego którego zawartość białka wynosi nie więcej niż 20%. Optymalne jest spożywanie około 120-200 gramów sera dziennie (najlepiej w formie pasty budwigowej).

 

Surowe i gotowane warzywa

Świeże warzywa i owoce  Najlepsze warzywa w diecie budwigowej to marchewka, kapusta (również kiszona), brokuły, kalafior, brukselka, szparagi, rzodkiew, papryka, kalarepa. Warzywa można mieszać w dowolnych kombinacjach, również z sosami i dresingami na bazie oleju lnianego.

 

Kasze bezglutenowe

Kasze bezglutenowe Doktor Budwig w swojej książce poleca przede wszystkim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną oraz płatki owsiane.

 

Sok z kiszonej kapusty

  W oryginalnych zaleceniach doktor Johanny Budwig mogliśmy odnaleźć informację o tym, że cenne jest spożywanie soku z kapusty kiszonej - nie chodzi jednak o sok pozostały na dnie pojemnika w którym trzymaliśmy kapustę - cenne właściwości ma sok wyciskany z kapusty. Doktor Budwig zalecała wypijać jedną szklankę soku każdego dnia z rana

 

Miód

Miód  W grę wchodzi tylko miód organiczny - żaden miód sztuczny.

 

Soki owocowe i warzywne

Soki owocowe i warzywne

Na szczególną uwagę zasługują soki:

- świeżo wyciskany sok z marchwi (porcja 1 szklanka)

- świeży sok z papai (porcja 1 szklanka)

- świeży sok z ananasa (porcja 1 szklanka)

 

Inne produkty

 Orzechy

- drożdże liofilizowane (1 łyżka dziennie)

- surowe i suszone owoce oraz warzywa

- świeże oraz suszone zioła

- orzechy (włoskie i brazylijskie)

- figi, rodzynki

Czytaj więcej o DIECIE BUDWIGOWEJ

Google+ Autor tekstu: Ania Oksiak-Podborączyńska