Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika jest produktem, który ma szerokie zastosowanie spożywcze, ale i kosmetyczne. Warto nawet w niewielkich ilościach wprowadzić go do codziennej diety, ponieważ jest źródłem wielu cennych substancji, między innymi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.

Oferowany przez Laboratorium BIOOIL olej ogórecznikowy jest tłoczony na zimno z nasion ogórecznika lekarskiego (łacińska nazwa Borago officinalis) – olej jest nierafinowany, nieoczyszczony i tłoczony w taki sposób, by zatrzymać w nim najcenniejsze właściwości nasion ogórecznika.

Ogórecznik lekarski to roślina pochodząca z rejonów Basenu Morza Śródziemnego – choć to właśnie w takim klimacie rośnie naturalnie i ma najlepsze parametry, coraz częściej jest uprawiany w innych rejonach świata.

Od setek lat wykorzystywany jest w różnych gałęziach przemysłu – od przemysłu spożywczego, przez kosmetyczny po farmaceutyczny. Olej z ogórecznika jest dość łagodny w smaku, choć nazwa rośliny z której powstał, podpowiada nieco jego wyczuwalny ogórkowy smak. Olej ten często dodawany jest do różnego rodzaju zalew, nalewek, zapraw. Jeśli chcemy zachować jego cenne właściwości, nie należy poddawać go obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem ciepła i wysokiej temperatury, jak niemal każdy olej tłoczony na zimno, traci swoje parametry i zmienia strukturę chemiczną na znacznie mniej korzystną. W kuchni użyjesz g do sosów na zimno, past warzywnych i twarogowych, surówek i sałatek.

Olej z ogórecznika – skład

Zdecydowanie najcenniejszym składnikiem oleju  z ogórecznika jest kwas GLA (gamma-linolenowy), który występuje naturalnie w dosłownie kilku roślinach, a nasz organizm nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć. Właśnie dlatego tak istotna jest suplementacja tego kwasu, np. w postaci oleju tłoczonego na zimno. Poza cennym kwasem GLA w oleju z ogórecznika znajdziemy także pierwiastki (np. cynk, żelazo, magnez, potas) oraz garbniki, flawonoidy.

Przechowywanie oleju z ogórecznika

Tłoczony na zimno olej z ogórecznika należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza.

Wyświetlanie wszystkich 2 wyników