Jakiego oleju używać w kuchni?

Oleje zimnotłoczone cieszą się coraz większą popularnością wśród tych, którzy cenią sobie zdrową i smaczną kuchnię. Jak połączyć przyjemne z pożytecznym i mieć 2 w 1? To proste! Wystarczy włączyć do swojej diety najlepszy dla danej osoby olej – w zależności od tego jakie jest zapotrzebowanie, można używać jednego oleju lub kilku, dla urozmaicenia.

Aby poprawnie przygotowywać potrawy i zachować przy tym właściwości zdrowych olejów, należy co nieco o nich wiedzieć. W związku z tym przygotowaliśmy krótką charakterystykę dostępnych w naszym sklepie olejów.

Z poniższej tabeli dowiedzą się Państwo między innymi jaki kolor ma dany olej, jaki smak i aromat go charakteryzuje, czy olej nadaje się do smażenia oraz w jakich potrawach najlepiej się sprawdzi.

Oczywiście, improwizacje i szaleństwa kuchenne są w pełni dozwolone – jeśli chcą się Państwo podzielić z nami ciekawym przepisem z użyciem któregoś oleju – czekamy na propozycje – wystarczy wysłać do nas maila  na adres promo@zdrowy-olej.pl Zachęcamy do dzielenia się swoim doświadczeniem!

 

  KolorSmak, AromatCzy nadaje się do smażenia? Najlepszy do… Kcal w 100mlWarunki przechowywania

Olej arganowy

złoto-pomarańczowy gorzkawy, orzechowyniesałatek, surówek, kasz różnego typu900 kcalW chłodnym i ciemnym miejscu

Olej lniany

 żołty do złotego intensywny zapach i smak, lekko gorzkawy nie! na zimno, do surówek i sałatek, past i dipów oraz samodzielnie 900 kcal W lodówce

Olej z pestek dyni

 ciemnozielono-brązowy, brunatnydelikatny, orzechowy aromat i smak nie do surówek, sałat, ciast i dipów oraz jako dodatek do zup 900 kcal Optymalna temperatura to 5 stopni C, w ciemnej butelce, w suchym i chłodnym miejscu

Olej słonecznikowy

intensywnie żółty delikatny nie do gotowania (do 100 stopni), do surówek i do sałatek 900 kcal Najlepiej w chłodnym i zaciemnionym miejscu

Olej rzepakowy

 jasnozłoty do złotego wyrazisty, nieco ziołowy posmak tak do krótkiego smażenia, sałatek, dipów, sosów 900 kcal Najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu

Olej sezamowy

od jasnożółtego do ciemnożółtego lekko orzechowy smak i aromat niedo gotowania, sałatek, surówek, sosów i deserów 900 kcalW temperaturze pokojowej

Olej kokosowy

 biały, perłowy typowy dla kokosa smak i aromat tak do smażenia w niskiej temperaturze, do pieczenia, gotowania, do sałatek,deserów, sosów 900 kcal nie jest podatny na jełczenie, więc wystarczy mu suche i ciemne miejsce

Olej z ostropestu

 żółty, słomkowy lekko orzechowy, czasem lekko gorzkawy nie do sałatek, dipów, past oraz samodzielnie 900 kcal w lodówce

Olej z wiesiołka

 od jasnego po ciemnożółty z nutą jasnej zieleni wyraźny, przyjemny nie! surówki, sałatki, sosy na zimno 900 kcal suche i ciemne miejsce