Olej sezamowy tłoczony na zimno 250 ml

17,58 

Na stanie

SKU: 5907722370600 Kategoria:

Opis

OLEJ SEZAMOWY to bardzo jasny olej o delikatnie słodkim aromacie i naturalnym smaku sezamu. Jak większość produktów tego typu, olej sezamowy  dzięki metodzie tłoczenia na zimno jest bardzo bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 i Omega 9. Zawiera także w swoim składzie Sezaminę, roślinną substancję, która w całkowicie naturalny i łagodny sposób pomaga obniżyć ciśnienie krwi. OLEJ SEZAMOWY jest bardzo popularnym elementem kuchni orientalnych, znakomicie sprawdza się w sałatkach oraz jako dodatek do słodyczy.

Powstawanie oleju sezamowego

Olej sezamowy powstaje w wyniku tłoczenia nasion na zimno. Dzięki temu posiada on bogate walory smakowe i zapachowe, dzięki którym jest bardzo powszechnym dodatkiem w kuchni orientalnej. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do surówek, sałatek, sosów past i deserów. Olej ten ze względu na bardzo intensywny smak i przyjemny aromat jest stosowany i polecany przez światowej sławy kucharzy. Nawet jego niewielka ilość w daniu zmienia jego wygląd.

Najważniejszym zastosowaniem oleju jest jednak dostarczenie organizmowi kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, głównie kwasu linolowego oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Zawarta w nim sezamina pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, dzięki temu zmniejszymy dawkę leków przyjmowanych na nadciśnienie. Dzięki prowadzonym badaniom naukowym, nad działaniem sezaminy oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wiadomo że średnie spożycie oleju sezamowego dziennie przez 60 dni jest korzystne dla obniżenia ciśnienia. Olej z nasion sezamu jest bogaty w duże ilości witamin E i K. Wpływa to korzystnie na krzepliwość krwi oraz w procesie formowania się tkanki kostnej.

Zastosowanie oleju sezamowego w kosmetyce

Już w starożytności człowiek poznał skuteczne zastosowanie oleju sezamowego w medycynie i higienie ciała. Wg Ajurwedy (starożytny system medycyny indyjskiej) masaż całego ciała podgrzanym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn i sprawia, że skóra staje się niezwykle delikatna Olej ten ma właściwości rozgrzewające, chroni przed zimnem, a także reguluje pracę gruczołów łojowych. Co ważne: chroni przed promieniowaniem słonecznym, gdyż posiada naturalny współczynnik ochronny UV 3-4. Nie jest polecany do stosowania zewnętrznego przy neurodermitis lub zapaleniach skórnych.

Zastosowanie oleju sezamowego

Tylko na zimno, nie nadaje się do smażenia. Najlepiej jako dodatek do sałatek, sosów i innych potraw. Dawkowanie: 2 łyżki dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na NNKT. Po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce.

Skład oleju tłoczonego z ziaren sezamu

Z pierwszego tłoczenia, niefiltrowany, nierafinowany, 100% czysty gatunkowo. Pełny naturalny zapach i smak bez domieszek. Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900 kcal/3700 kJ. Wartości odżywcze w 100 g: białko – 0 g, węglowodany – 0 g, tłuszcze – 100 g (w tym NNKT – min. 43 g). 25 g (ok. 1,5 łyżki) oleju sezamowego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu na NNKT.

Dodatkowe uwagi:

Przy dłuższym odstawieniu z oleju sezamowego może wytrącić się naturalny osad. Zastosowanie wyłącznie na zimno – nie podgrzewać, nie smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.

Dodatkowe informacje

Waga 0.4 kg
Marka

Laboratorium Biooil

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej sezamowy tłoczony na zimno 250 ml”