Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bardzo prostą sałatkę – idealną na lunch lub lekką kolację!

Do przygotowania tej prostej sałaty wystarczą świeże warzywa, pyszny ser i nasz zdrowy olej z pestek kukurydzy.

Składniki:

  • Mix sałat (rukola, roszponka, lodowa, szpinak, rzymska)
  • Kawałek dojrzałej ciemnopomarańczowej dyni
  • Kawałek sera pleśniowego (najlepiej niebieskiego)
  • Garstka pestek dyni, słonecznika lub migdałów (do uprażenia)
  • Sól i pieprz do smaku (wedle uznania)
  • Olej z pestek dyni
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie jest banalnie proste 🙂

1.Obierz kawałek dyni ze skóry, wydrąż resztki pestek – potrzebna będzie ci tylko pomarańczowa miąższowa część. Pokrój dynię w kostkę, wrzuć na blaszkę z nieprzywieralną powłoką. Dynię skrop delikatnie olejem rzepakowym, ewentualnie posól i popieprz jeśli lubisz. Dynię grilluj kilkanaście minut w piekarniku. Odstaw do przestygnięcia (nie musi być zupełnie zimna, jednak ze względu na ser obecny w sałatce, nie powinna być gorąca).

2. Umyj dokładnie sałaty i rozłóż je na płaskim dużym talerzu. (UWAGA! Możesz wykorzystać gotowe mieszanki sałat dostępne w sklepach, lecz równie dobrze możesz samodzielnie przygotować mieszankę Twoich ulubionych sałat)

3. Pokrój ser pleśniowy w kostkę lub skrusz bezpośrednio na talerz.

4. Na sałaty z serem nałóż ugrillowane kostki dyniowe.

5. Całość posyp uprażonymi wcześniej pestkami dyni (słonecznika lub płatkami migdałowymi).

6. Na zakończenie skrop sałatkę zdrowym olejem z pestek dyni, który nada sałatce niepowtarzalnego aromatu!

Recommended Articles