Olej lniany od lat znajduje zastosowanie w kuchni. Jego charakterystyczny smak i aromat, a także właściwości zdrowotne czynią go idealnym dodatkiem do szeregu dań. W połączeniu z odpowiednimi składnikami znakomicie sprawdza się on również do tworzenia pysznych sosów sałatkowych, które nie tylko wzbogacają potrawy, ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Przeczytaj artykuł, aby poznać trzy …
Proces wytwarzania oleju z ostropestu plamistego zachowujący doskonały smak jego nasion
Olej z ostropestu plamistego, tak jak szereg innych wyrobów z naturalnych surowców, aby zachować swoje świetne właściwości oraz unikalny smak – musi zostać wytłoczony przy pomocy specjalistycznej metody produkcji. Przeczytaj artykuł, aby poznać technikę wytwarzania oleju na zimno, a także dowiedzieć się, jak poprawnie korzystać z wyrobu w kuchni. Ostropest plamisty – co to za …
Jaki smak ma olej z wiesiołka i jak wykorzystać go w kuchni?
Wiesiołek to roślina rosnąca na polach, łąkach i nieużytkach. Ma żółte, charakterystyczne kwiaty, których płatki rozchylają się dopiero wieczorem. Z tego powodu dawniej nazywano go “nocną świecą” albo “świecą północy”. Jego nasiona poddane procesowi tłoczenia na zimno dostarczają cenny olej wykorzystywany między innymi w branży farmaceutycznej, kosmetycznej czy spożywczej. Jaki smak ma wyrób pozyskiwany z wiesiołka? Z czym warto go łączyć i do czego przydaje się w kuchni? Unikalny smak oraz aromat oleju …
Jak powstaje olej z wiesiołka tłoczony na zimno?
Oleje tłoczone na zimno to w pełni naturalne produkty o wyjątkowych walorach smakowych i prozdrowotnych. Wśród nich dużą popularnością cieszą się wyroby z wiesiołka. Jak wygląda proces ich wytwarzania z technicznego punktu widzenia? Co dzieje się z nasionami roślin od ich zbioru, aż po przygotowanie finalnego produktu? Wiesiołek jako roślina Nierafinowany olej wytwarza się najczęściej z nasion roślin o nazwie wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) i wiesiołek dziwny (Oenothera paradoxa). Ze względu na to, że kwiaty tych gatunków …
Zupa tajska z kokosowym posmakiem
Zupa tajska coraz częściej przyrządzana jest w polskich domach. Proponujemy wam pewną wariację tej zupy – ze składnikami, które można nabyć w każdym sklepie 🙂 Składniki: 1-1,5 litra bulionu rybnego 1 puszka mleczka kokosowego (ok 200 ml) 250 g krewetek (najlepiej tygrysich) zielona fasolka szparagowa 3 łyżki oleju kokosowego pół cytryny lub limonki 1 łyżeczka …
Aromatyczna zupa ziemniaczana
Jeśli lubisz ziemniaki, ale nie masz już pomysłu na ciekawe potrawy – wypróbuj nasz przepis na zupę krem z ziemniaka z porem i Oleoluxem! Składniki na zupę dla 2-3 osób: 250 ml bulionu warzywnego 250 g obranych ziemniaków duża łyżka suszonego majeranku świeżo mielony kolorowy pieprz (do smaku) szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki Oleoluxu …
Śledzie w Oleju Lnianym
Na wielu wigilijnych stołach spotkać można śledzie w wielu postaciach – polecamy pyszne staropolskie śledzie w oleju lnianym! Składniki 500 gram śledzi matias 3 duże białe cebule 1 mała cebula czerwona (do ozdoby) Mleko 2% Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu kolorowego Kilka liści lubczyku (można zamienić na liście selera) Olej …
Zapiekany kalafior z nutą koperkową
Kalafior to warzywo często zaniedbywane i nielubiane. Zapewne dzieje się tak dlatego, że warzywo to uchodzi za mdłe i bez smaku. A gdyby tak zmienić smak kalafiora i nadać mu kolorytu? Mamy bardzo prosty, szybki i smaczny przepis na pysznego i zdrowego kalafiora!:) Składniki dla 2 osób: 1 duży kalafior 3-4 łyżki oleju sezamowego 3-6 …
Pasta z awokado i twarogu
Guacamole to pasta z awokado, która jakiś czas temu szturmem zdobywała uznanie wśród gości na licznych imprezach. Mamy dla Państwa propozycję nieco odmienionej wersji guacamole w postaci pysznej pasty, która będzie smakowała z pewnością wszystkim którym smakuje pasta Budwigowa! Zaleca się pastę tę jeść bądź z chrupkim pieczywem bądź świeżymi warzywami takimi jak seler naciowy …