Przepisy kulinarne

Przepis na viralową surówkę z marchewki po azjatycku

Azjatycka surówka z marchewki przebojem zdobyła świat internetu. W ostatnich tygodniach to jeden z najpopularniejszych przepisów w sieci. Blogerzy i influencerzy kulinarni dzielą się swoimi wersjami na tę smaczną, zdrową oraz niezwykle efektowną potrawę. Sprawdź, jak przygotować tę viralową surówkę, aby smakowała zupełnie tak, jak w azjatyckiej restauracji! Jakie składniki będą potrzebne? Popularna surówka z …

Porady

Olej sezamowy jako popularny składnik w kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Pełna aromatów, intensywnych smaków i nieoczywistych połączeń, które zaskakują oraz zachwycają podniebienia. Choć większość z nas zna klasyczne składniki, jak sos sojowy, imbir czy czosnek, to wiele osób zapomina o jednym produkcie, który stanowi prawdziwy sekret wielu orientalnych potraw. Mowa o oleju sezamowym będącym prawdziwym must-have w kuchni azjatyckiej, ponieważ to właśnie on dodaje daniom niepowtarzalnego smaku i głębi. Typy oleju sezamowego i ich zastosowanie W …

Porady

Wszystko na temat czarnuszki egipskiej i oleju z niej wytwarzanego

Czarnuszka, a właściwie Nigella sativa, znana jest też pod nazwą kminu czarnego, czarnuszki siewnej czy kminku egipskiego. To roślina z rodziny jaskrowatych, której nasiona stanowią ok. 30-40% tłuszczu, dlatego powszechnie produkuje się z nich olej. Wyróżnia się ona wizualnie, dzięki charakterystycznym pierzastosiecznym liściom, a także niebieskim lub białym kwiatom z mieszkami zawierającymi nasiona. Pochodzenie bio …

Porady

Olej arganowy – ciekawostki na temat „płynnego złota”

Każdy zapewne choć raz w życiu słyszał o oleju arganowym stosowanym powszechnie, na przykład w kosmetyce na włosy lub skórę, jak również w gastronomii. Niewiele osób zna jednak historię tego wyrobu, a także jego inne nazwy. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się więcej na temat popularnego oleju arganowego! Dlaczego olej arganowy to “płynne złoto”? Produkcja oleju arganowego jest złożona i wymaga czasu, dlatego wyrób ten nie należy do najtańszych. Choć istnieją fabryki wytwarzające go w sposób mechaniczny, …

Porady

3 sprawdzone i pełne smaku sosy sałatkowe z olejem lnianym

Olej lniany od lat znajduje zastosowanie w kuchni. Jego charakterystyczny smak i aromat, a także właściwości zdrowotne czynią go idealnym dodatkiem do szeregu dań. W połączeniu z odpowiednimi składnikami znakomicie sprawdza się on również do tworzenia pysznych sosów sałatkowych, które nie tylko wzbogacają potrawy, ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Przeczytaj artykuł, aby poznać trzy …

Porady

Proces wytwarzania oleju z ostropestu plamistego zachowujący doskonały smak jego nasion

Olej z ostropestu plamistego, tak jak szereg innych wyrobów z naturalnych surowców, aby zachować swoje świetne właściwości oraz unikalny smak – musi zostać wytłoczony przy pomocy specjalistycznej metody produkcji. Przeczytaj artykuł, aby poznać technikę wytwarzania oleju na zimno, a także dowiedzieć się, jak poprawnie korzystać z wyrobu w kuchni. Ostropest plamisty – co to za …

Przepisy kulinarne

Jaki smak ma olej z wiesiołka i jak wykorzystać go w kuchni?

Wiesiołek to roślina rosnąca na polach, łąkach i nieużytkach. Ma żółte, charakterystyczne kwiaty, których płatki rozchylają się dopiero wieczorem. Z tego powodu dawniej nazywano go “nocną świecą” albo “świecą północy”. Jego nasiona poddane procesowi tłoczenia na zimno dostarczają cenny olej wykorzystywany między innymi w branży farmaceutycznej, kosmetycznej czy spożywczej. Jaki smak ma wyrób pozyskiwany z wiesiołka? Z czym warto go łączyć i do czego przydaje się w kuchni? Unikalny smak oraz aromat oleju …

Porady

Jak powstaje olej z wiesiołka tłoczony na zimno?

Oleje tłoczone na zimno to w pełni naturalne produkty o wyjątkowych walorach smakowych i prozdrowotnych. Wśród nich dużą popularnością cieszą się wyroby z wiesiołka. Jak wygląda proces ich wytwarzania z technicznego punktu widzenia? Co dzieje się z nasionami roślin od ich zbioru, aż po przygotowanie finalnego produktu? Wiesiołek jako roślina Nierafinowany olej wytwarza się najczęściej z nasion roślin o nazwie wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) i wiesiołek dziwny (Oenothera paradoxa). Ze względu na to, że kwiaty tych gatunków …