Uncategorized

Zamówienia w okresie świątecznym – Boże Narodzenie 2018

Szanowni Państwo! W związku ze zbliżającym się okresem świątecznym, w trosce o Państwa zamówienia oraz bezpieczeństwo trwałości produktów informujemy, że na czas okołoświąteczny  przygotowaliśmy specjalny harmonogram przyjmowania i realizacji zamówień, który prezentujemy poniżej. Za ewentualne utrudnienia serdecznie przepraszamy! 20 grudnia (czwartek) – przyjmujemy zamówienia- wysyłka na życzenie klienta 21 grudnia (piątek) – przyjmujemy zamówienia w sklepie internetowym oraz telefonicznie (wysyłka realizowana będzie dopiero od 3 stycznia 2019) 22 grudnia – 26 grudnia (sobota-środa) – zamówienia przyjmujemy wyłącznie w sklepie internetowym (automatyczne) 27 grudnia (czwartek) – przyjmujemy zamówienia w sklepie internetowym oraz telefonicznie (wysyłka realizowana będzie dopiero od…

Czytaj Więcej
Zupa tajska z krewetkami
Przepisy kulinarne

Zupa tajska z kokosowym posmakiem

Zupa tajska coraz częściej przyrządzana jest w polskich domach. Proponujemy wam pewną wariację tej zupy – ze składnikami, które można nabyć w każdym sklepie 🙂 Składniki: 1-1,5 litra bulionu rybnego 1 puszka mleczka kokosowego (ok 200 ml) 250 g krewetek (najlepiej tygrysich) zielona fasolka szparagowa 3 łyżki oleju kokosowego pół cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego (aby wzmocnić smak wywaru) 3 łyżeczki sosu sojowego do przyprawienia: kolendra czosnek sproszkowany imbir papryczka chilli curry w proszku Przygotowanie: 1. Przygotuj bulion rybny (jesli masz mrożony, możesz go śmiało wykorzystać) – bulion…

Czytaj Więcej
Zupa krem z porów
Przepisy kulinarne

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Jeśli lubisz ziemniaki, ale nie masz już pomysłu na ciekawe potrawy – wypróbuj nasz przepis na zupę krem z ziemniaka z porem i Oleoluxem! Składniki na zupę dla 2-3 osób: 250 ml bulionu warzywnego 250 g obranych ziemniaków duża łyżka suszonego majeranku świeżo mielony kolorowy pieprz (do smaku) szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki Oleoluxu (tłuszcz spożywczy na bazie oleju lnianego i oleju kokosowego) 75 ml mleka 1 por   1. Jeśli nie masz przygotowanego (np. zamrożonego) bulionu warzywnego, w pierwszej kolejności przygotuj bulion warzywny (UWAGA! Nie dodawaj żadnego mięsa,…

Czytaj Więcej
Śledzie w oleju lnianym
Przepisy kulinarne

Śledzie w Oleju Lnianym

Na wielu wigilijnych stołach spotkać można śledzie w wielu postaciach – polecamy pyszne staropolskie śledzie w oleju lnianym! Składniki 500 gram śledzi matias 3 duże białe cebule 1 mała cebula czerwona (do ozdoby) Mleko 2% Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu kolorowego Kilka liści lubczyku (można zamienić na liście selera) Olej lniany Przygotowanie: 1. Świeże śledzie matiasy wkładamy do głębokiego naczynia i moczymy w mleku przez całą noc. 2. W dniu przygotowania do rondelka wlewamy ocet, wrzucamy kilka liści laurowych, kilka ziarenek sziela angielskiego, kolorowego pieprzu…

Czytaj Więcej
Zapiekanka kalafiorowa
Przepisy kulinarne

Zapiekany kalafior z nutą koperkową

Kalafior to warzywo często zaniedbywane i nielubiane. Zapewne dzieje się tak dlatego, że warzywo to uchodzi za mdłe i bez smaku. A gdyby tak zmienić smak kalafiora i nadać mu kolorytu? Mamy bardzo prosty, szybki i smaczny przepis na pysznego i zdrowego kalafiora!:) Składniki dla 2 osób: 1 duży kalafior 3-4 łyżki oleju sezamowego 3-6 łyżek wody 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżki papryki słodkiej szczypta chilli/ostrej papryki szczypta gałki muszkatołowej zielony koperek   Przygotowanie: 1. Kalafior dokładnie umyj i osusz. Pokrój na różyczki. 2. W kubeczku przygotuj mieszankę, którą…

Czytaj Więcej
Pasta z awokado i sera białego
Przepisy kulinarne

Pasta z awokado i twarogu

Guacamole to pasta z awokado, która jakiś czas temu szturmem zdobywała uznanie wśród gości na licznych imprezach. Mamy dla Państwa propozycję nieco odmienionej wersji guacamole w postaci pysznej pasty, która będzie smakowała z pewnością wszystkim którym smakuje pasta Budwigowa! Zaleca się pastę tę jeść bądź z chrupkim pieczywem bądź świeżymi warzywami takimi jak seler naciowy czy cykoria! Mamy nadzieję, że ten przepis pozwoli Wam nieco zróżnicować codzienne lunche lub kolacje! Składniki: 1 duże awokado 4 łyżki drobnozmielonego sera twarogowego (typu Almette) 2 łyżeczki oleju lnianego pół cytryny 1 ząbek czosnku…

Czytaj Więcej
Zupa krem ze szpinaku
Przepisy kulinarne

Zupa krem szpinakowy

Idealna propozycja dla wszystkich lubiących zupy o kremowej gęstej konsystencji. Szpinak bogaty w żelazo i czosnek wspomagający odporność oraz smaczny i zdrowy olej kokosowy wystarczą, by ta zupa posmakowała nawet najwybredniejszym podniebieniom. Składniki: Składniki na bulion (bazę): 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) niewielki kawałek selera niewielki kawałek pora zielenina (natka selera, pietruszki) łyżeczka vegety lub soli morskiej kilka ziaren pieprzu kolorowego Składniki na danie: 700 ml bulionu warzywnego 500 g świeżego szpinaku lub 450 mrożonego 1 cebulka kilka ząbków czosnku 2 łyżki oleju kokosowego sól i pieprz grzenki lub groszek…

Czytaj Więcej
Amlou - pasta marokańska
Przepisy kulinarne

Amlou – aromatyczna marokańska pasta

Marokańska pasta Amlou to znakomita alternatywa dla znanego wszystkim masła orzechowego. Jest zdecydowanie zdrowsza i według niektórych smaczniejsza.To tradycyjny dip berberyjski, który już od stuleci jest podstawą kuchni marokańskiej. W Maroku podawany jest przede wszystkim z chrupkim pieczywem oraz surowymi warzywami – podany na przykład z selerem naciowym wspaniale łączy się z jego rześkim smakiem. Polecamy wszystkim!:) Składniki na porcję: 1 duży kubek migdałów pół kubka płynnego miodu szczypta soli 2 łyżeczki oleju arganowego Przygotowanie – banalnie proste! 1. Opiecz migdały w piekarniku – połóż je na papierze do pieczenia,…

Czytaj Więcej
Gofry pełnoziarniste na oleju kokosowym
Przepisy kulinarne

Pełnoziarniste gofry – mały grzeszek z owocami!

Kto z nas nie lubi gofrów? Chyba wszyscy je lubimy. Ale jak pogodzić cudowny smak gofrów z racjonalnym odżywianiem? Może nie będzie to do końca danie dietetyczne, ale nasz przepis z pewnością będzie zdrowszy niż tradycyjne gofry!:) Składniki na około 15 sztuk: Ciasto: 300 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram mąki pszennej 650 ml mleka (jeśli zbraknie można dolewać) 7 łyżek cukru trzcinowego 4 jajka duże 75 ml oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli   Dodatki: Pasta…

Czytaj Więcej