Przepisy kulinarne

Jaki smak ma olej z wiesiołka i jak wykorzystać go w kuchni?

Wiesiołek to roślina rosnąca na polach, łąkach i nieużytkach. Ma żółte, charakterystyczne kwiaty, których płatki rozchylają się dopiero wieczorem. Z tego powodu dawniej nazywano go “nocną świecą” albo “świecą północy”. Jego nasiona poddane procesowi tłoczenia na zimno dostarczają cenny olej wykorzystywany między innymi w branży farmaceutycznej, kosmetycznej czy spożywczej. Jaki smak ma wyrób pozyskiwany z wiesiołka? Z czym warto go łączyć i do czego przydaje się w kuchni? Unikalny smak oraz aromat oleju …

Porady

Jak powstaje olej z wiesiołka tłoczony na zimno?

Oleje tłoczone na zimno to w pełni naturalne produkty o wyjątkowych walorach smakowych i prozdrowotnych. Wśród nich dużą popularnością cieszą się wyroby z wiesiołka. Jak wygląda proces ich wytwarzania z technicznego punktu widzenia? Co dzieje się z nasionami roślin od ich zbioru, aż po przygotowanie finalnego produktu? Wiesiołek jako roślina Nierafinowany olej wytwarza się najczęściej z nasion roślin o nazwie wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) i wiesiołek dziwny (Oenothera paradoxa). Ze względu na to, że kwiaty tych gatunków …

Zupa tajska z krewetkami
Przepisy kulinarne

Zupa tajska z kokosowym posmakiem

Zupa tajska coraz częściej przyrządzana jest w polskich domach. Proponujemy wam pewną wariację tej zupy – ze składnikami, które można nabyć w każdym sklepie 🙂 Składniki: 1-1,5 litra bulionu rybnego 1 puszka mleczka kokosowego (ok 200 ml) 250 g krewetek (najlepiej tygrysich) zielona fasolka szparagowa 3 łyżki oleju kokosowego pół cytryny lub limonki 1 łyżeczka …

Zupa krem z porów
Przepisy kulinarne

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Jeśli lubisz ziemniaki, ale nie masz już pomysłu na ciekawe potrawy – wypróbuj nasz przepis na zupę krem z ziemniaka z porem i Oleoluxem! Składniki na zupę dla 2-3 osób: 250 ml bulionu warzywnego 250 g obranych ziemniaków duża łyżka suszonego majeranku świeżo mielony kolorowy pieprz (do smaku) szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki Oleoluxu …

Śledzie w oleju lnianym
Przepisy kulinarne

Śledzie w Oleju Lnianym

Na wielu wigilijnych stołach spotkać można śledzie w wielu postaciach – polecamy pyszne staropolskie śledzie w oleju lnianym! Składniki 500 gram śledzi matias 3 duże białe cebule 1 mała cebula czerwona (do ozdoby) Mleko 2% Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu kolorowego Kilka liści lubczyku (można zamienić na liście selera) Olej …

Zapiekanka kalafiorowa
Przepisy kulinarne

Zapiekany kalafior z nutą koperkową

Kalafior to warzywo często zaniedbywane i nielubiane. Zapewne dzieje się tak dlatego, że warzywo to uchodzi za mdłe i bez smaku. A gdyby tak zmienić smak kalafiora i nadać mu kolorytu? Mamy bardzo prosty, szybki i smaczny przepis na pysznego i zdrowego kalafiora!:) Składniki dla 2 osób: 1 duży kalafior 3-4 łyżki oleju sezamowego 3-6 …

Pasta z awokado i sera białego
Przepisy kulinarne

Pasta z awokado i twarogu

Guacamole to pasta z awokado, która jakiś czas temu szturmem zdobywała uznanie wśród gości na licznych imprezach. Mamy dla Państwa propozycję nieco odmienionej wersji guacamole w postaci pysznej pasty, która będzie smakowała z pewnością wszystkim którym smakuje pasta Budwigowa! Zaleca się pastę tę jeść bądź z chrupkim pieczywem bądź świeżymi warzywami takimi jak seler naciowy …

Zupa krem ze szpinaku
Przepisy kulinarne

Zupa krem szpinakowy

Idealna propozycja dla wszystkich lubiących zupy o kremowej gęstej konsystencji. Szpinak bogaty w żelazo i czosnek wspomagający odporność oraz smaczny i zdrowy olej kokosowy wystarczą, by ta zupa posmakowała nawet najwybredniejszym podniebieniom. Składniki: Składniki na bulion (bazę): 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) niewielki kawałek selera niewielki kawałek pora zielenina (natka selera, pietruszki) łyżeczka vegety lub …

Amlou - pasta marokańska
Przepisy kulinarne

Amlou – aromatyczna marokańska pasta

Marokańska pasta Amlou to znakomita alternatywa dla znanego wszystkim masła orzechowego. Jest zdecydowanie zdrowsza i według niektórych smaczniejsza.To tradycyjny dip berberyjski, który już od stuleci jest podstawą kuchni marokańskiej. W Maroku podawany jest przede wszystkim z chrupkim pieczywem oraz surowymi warzywami – podany na przykład z selerem naciowym wspaniale łączy się z jego rześkim smakiem. …