Marokańska pasta Amlou to znakomita alternatywa dla znanego wszystkim masła orzechowego. Jest zdecydowanie zdrowsza i według niektórych smaczniejsza.To tradycyjny dip berberyjski, który już od stuleci jest podstawą kuchni marokańskiej. W Maroku podawany jest przede wszystkim z chrupkim pieczywem oraz surowymi warzywami – podany na przykład z selerem naciowym wspaniale łączy się z jego rześkim smakiem. Polecamy wszystkim!:)

Składniki na porcję:

  • 1 duży kubek migdałów
    pół kubka płynnego miodu
    szczypta soli
    2 łyżeczki oleju arganowego
  • Przygotowanie – banalnie proste!

1. Opiecz migdały w piekarniku – połóż je na papierze do pieczenia, ponieważ migdały, które zawierają tłuszcz naturalny mogą się przypalić gdy ich nie upilnujesz:)
2. Piecz je około 20 minut w temperaturze 175 – 190 stopni
3. Wyjmij kruche migdały z piekarnika i ostudź je.
4. Gdy będą ostudzone, wrzuć do blendera i zblenduj je na gładki proszek.
5. Do proszku dodaj miód, olej arganowy i odrobinkę soli. Jeszcze raz zblenduj.
6. Podawaj z pieczywem lub chrupkimi warzywami

Recommended Articles