Gofry pełnoziarniste na oleju kokosowym
Przepisy kulinarne

Pełnoziarniste gofry – mały grzeszek z owocami!

Kto z nas nie lubi gofrów? Chyba wszyscy je lubimy. Ale jak pogodzić cudowny smak gofrów z racjonalnym odżywianiem? Może nie będzie to do końca danie dietetyczne, ale nasz przepis z pewnością będzie zdrowszy niż tradycyjne gofry!:)

Składniki na około 15 sztuk:

Ciasto:

  • 300 gram mąki pełnoziarnistej
    100 gram mąki pszennej
    650 ml mleka (jeśli zbraknie można dolewać)
    7 łyżek cukru trzcinowego
    4 jajka duże
    75 ml oleju kokosowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

 

Dodatki:

Pasta budwigowa bez dodatków, ewentualnie z większą liczbą miodu
Świeże owoce (Twoje ulubione)
Liście mięty lub melisy do dekoracji

Przygotowanie:

1. Do miski wbijasz jajka, które następnie roztrzepujesz mikserem lub trzepaczką. Gdy są lekko roztrzepane dodajeszcz szczyptę soli i cukier. Ubijasz nadal.
2. Do ubitych jaj z cukrem, wlewasz mleko i mieszasz do uzyskania połączonej konsystencji. Następnie wsypujesz wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę, przyprawy, proszek i sodę. Ubijasz na wolnych obrotach dopóki wszystkie składniki nie przyjmą spójnej konsystencji.
3. Na sam koniec dodajesz oleju kokosowego, który nie tylko pozwoli lepiej smażyć się gofrom, ale nada im ciekawego posmaku. Wszystko jeszcze chwilę miksujesz.
4. Ciasto na grofry jest gotowe i dobre kiedy jego konsystencja przypomina gęstą śmietanę.
5. W związku z tym, że w cieście jest już tłuszcz, nie ma potrzeby dodatkowo smarować płytek gofrownicy. Jeśli jednak Twoja gofrownica jest sfatygowana, dobrze będzie zabezpieczyć ciasto przeg przyleganiem do płytek, w związku z czym należy nanieść niewielka ilość tłuszczu na płytkę – zrób to wacikiem kosmetycznym, ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem do smarowania ciasta – pamiętaj aby czynność powtarzać w miarę potrzeby.
6. Nalewamy ciasta do rozgrzanej gofrownicy, zamykamy i czekamy na pyszne gofry!
7. Na upieczone gofry nakładamy pastę budwigową, ozdabiamy owocami i liśćmi świeżych ziół.

UWAGA! Wariantów gofrów jest tyle, ile smaków czyli mniej więcej niezliczona ilość 🙂 Jeśli wolisz, możesz na pastę Budwig położyć pomidora, ogórka, orzechy – pełna dowolność!

Inne wpisy