Makaron z pesto pietruszkowym
Przepisy kulinarne

Makaron z pietruszkowo-czosnkowym pesto z olejem rzepakowym

Chyba wszyscy kochamy makaron! Jego wyjątkowość tkwi w tym, że można go przyrządzać na przynajmniej milion sposób 🙂 Jemy je na słodko, na słono, na ostro, na kwaśno – ugotowany i pieczony, duszony i smażony! Dziś prezentujemy Wam pomysł na ekspresowy obiad lub lekką kolację!

Składniki:

  • Opakowanie makaronu tagliatelle lub papardelle (jeśli lubisz, wybierz makaron pełnoziarnisty – jest zdrowszy)
    Kilka ząbków czosnku
    Pęczek świeżej zielonej pietruszki
    Kilka liści świeżej bazylii
    Olej rzepakowy

 

Przygotowanie porcji dla 3 -4 osób:

Samo przygotowanie jest banalnie proste!

1. Nastaw wodę na makaron. Posól ją niewielką ilością soli i wrzuć makaron na wrzącą wodę. W czasie gdy makaron będzie się gotował, zajmij się przygotowaniem pesto.
2. Do pojemnika w blenderze wrzuć poszatkowaną natkę pietruszki, wyciśnięte przez wyciskarkę ząbki czosnku (chyba że wolisz większe kawałki, to wrzuć do blendera całe ząbki), kilka liści bazylii oraz wlej 1/4 szklanki oleju rzepakowego
3. Do smaku dodaj odrobinę soli morskiej i kilka ziaren pieprzu kolorowego.
4. Wszystkie składniki w pojemniku blendera dobrze zmiksuj tak by utworzyły piękne i aromatyczne zielone pesto.
5. Odcedź makaron. Do garnka lub miski (tam gdzie znajduje się po odcedzeniu makaron – najlepiej do garnka) wlej powstałe pesto. Przykryj przykrywją i potrząśnij garnkiem kilka razy tak, by makaron dobrze wymieszał się z sosem pesto.
6. Podawaj od razu po przygotowaniu – odgrzewane nie będzie już tak smaczne 🙂

Inne wpisy