Zapiekanka kalafiorowa
Przepisy kulinarne

Zapiekany kalafior z nutą koperkową

Kalafior to warzywo często zaniedbywane i nielubiane. Zapewne dzieje się tak dlatego, że warzywo to uchodzi za mdłe i bez smaku. A gdyby tak zmienić smak kalafiora i nadać mu kolorytu? Mamy bardzo prosty, szybki i smaczny przepis na pysznego i zdrowego kalafiora!:)

Składniki dla 2 osób:

  • 1 duży kalafior
    3-4 łyżki oleju sezamowego
    3-6 łyżek wody
    1/3 łyżeczki soli morskiej
    1/3 łyżki papryki słodkiej
    szczypta chilli/ostrej papryki
    szczypta gałki muszkatołowej
    zielony koperek

 

Przygotowanie:

1. Kalafior dokładnie umyj i osusz. Pokrój na różyczki.
2. W kubeczku przygotuj mieszankę, którą polejesz kalafior (olej połączony z 3 łyżkami wody i przyprawami)
3. Ułóż kalafior w naczyniu żaroodpornym (ceramicznym lub szklanym) i zalej go równomiernie przygotowaną mieszanką oleju z przyprawami.
4. Wstaw naczynie do  piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz około 35 minut.
5. Po 25 minutach wyjmij na chwilę naczynie i posyp wierzch kalafiora świeżym zielonym koperkiem.

Uwaga! Aby kalafior był bardziej miękki, w czasie pieczenia można dolać jeszcze kilka łyżeczek wody.. Jeśli macie inne ulubione przyprawy, możecie dowolnie testować je właśnie na kalafiorze – to bardzo wdzięczne warzywo!

Smacznego!

Inne wpisy