Sałatka Caprese to bardzo prosta potrawa, którą w zasadzie ciężko nazwać prawdziwą sałatką 🙂 Jeśli chcesz nadać swojej Caprese charakteru, zamiast oliwy skrop danie aromatycznym olejem arganowym! Sprawdź jak smakuje ta ulepszona wersja znanej włoskiej sałatki 🙂
Składniki:
- Świeże mocno czerwone pomidory (średniej wielkości)
1 kula sera Mozarella (na każdą porcję przypada 1 kula; na 1 kulę 1 duży pomidor lub 2 małe)
Kilka liści świeżej bazylii
Świeżo mielony pieprz kolorowy
Olej arganowy
Przygotowanie:
- Pomidory dokładnie umyj, wyjmij ewentualny ogonek i wykrój część korzenia
- Pokrój pomidora w plastry grubości około 0,5-1 cm
- Wyjmij mozarellę z zalewy i pokrój ją na cienkie plastry
- Układaj naprzemiennie plastry pomidora i sera
- Zerwij kilka liści świeżej bazylii i rozrzuć swobodnie na sałatkę
- Posyp wszystko świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
- Na koniec skrop sałatkę 2-3 łyżeczkami oleju arganowego