Doktor Budwig zabraniała spożywania tłuszczy innych niż zdrowe oleje ekologiczne tłoczone na zimno. Margaryna, masło i smalec nie wchodzą w grę – czym więc smarować ulubione kanapki? Doktor Budwig dla tych, którzy byli przyzwyczajeni do tłuszczy na kanapce, przygotowała bardzo specyficzne smarowidło – tak zwany Oleolux. Oleolux jest zdrowym tłuszczem spożywczym, który można przygotować samodzielnie w domu.
Składniki:
- 1/8 litra oleju lnianego
1 średniej wielkości cebula
250 g oleju kokosowego
10 średniej wielkości ząbków czosnku
Przygotowanie
- Olej lniany przelej do miski i wstaw do zamrażalnika w lodówce.
- Obierz i umyj cebulę i czosnek.
- Cebulę pokrój, wrzuć do rondelka, dołóż olej kokosowy i podgrzewaj (nie smaż!) na małym ogniu od 5 do 7 minut.
- Cebulka będzie gotowa gdy się lekko zarumieni.
- Nie zdejmując z ognia dodaj ząbki czosnku i podgrzewaj kolejnych kilka minut by i czosnek się zarumienił.
- Zdejmij mieszankę z ognia i daj jej 3 minuty na wystudzenie. Przelej mieszankę oleju i warzyw do zimnego oleju lnianego – przelewaj przez drobne sito tak, aby w naczyniu znalazł się wyłącznie płyn (bez cebuli i czosnku).
- Mieszaj aby tłuszcze (olej lniany i olej kokosowy) zmieszały się dobrze ze sobą. Jeśli chcesz podzielić na więcej porcji, przelewaj gorący oleolux do słoiczków z nakrętkami twist.
- Wszystkie naczynia do których będziesz przelewać oleolux muszą być wygotowane (słoik+zakrętka).
- Gdy oleolux będzie rozlany do naczyń, zakręć je i przełóż do zamrażalnika.
- Gdy tłuszcz stężeje, możesz przechowywać go w lodówce.