Guacamole to pasta z awokado, która jakiś czas temu szturmem zdobywała uznanie wśród gości na licznych imprezach. Mamy dla Państwa propozycję nieco odmienionej wersji guacamole w postaci pysznej pasty, która będzie smakowała z pewnością wszystkim którym smakuje pasta Budwigowa!
Zaleca się pastę tę jeść bądź z chrupkim pieczywem bądź świeżymi warzywami takimi jak seler naciowy czy cykoria! Mamy nadzieję, że ten przepis pozwoli Wam nieco zróżnicować codzienne lunche lub kolacje!
Składniki:
- 1 duże awokado
4 łyżki drobnozmielonego sera twarogowego (typu Almette)
2 łyżeczki oleju lnianego
pół cytryny
1 ząbek czosnku
odrobina soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Awokado i cytrynę dobrze umyć. Awokado pozbawić pestki, wybrać cały miąższ i dokładnie rozdrobnić w misce.
2. Do awokado wycisnąć sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką.
3. Dorzucić serek twarogowy, wycisnąć ząbek czosnku oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Na koniec dodajemy olej lniany. Nie powinniśmy przesadzać z jego ilością, gdyż awokado samo w sobie jest dość tłuste w smaku.
5. Wszystkie składniki wymieszać lub najlepiej zblendować na masę jednolitej konsystencji.