Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie 100 ml

16,00 

Na stanie

SKU: 5907722370310 Kategoria:

Opis

Tłoczone na zimno prażone pestki dyni (Cucurbita Pepo) dają ciemnozielono-brązowy olej roślinny o orzechowym zapachu i smaku. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Olej z pestek dyni jest lekkostrawny ze względu na kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych. Zawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.

W medycynie naturalnej olej ten jest używany do wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu prostaty, miażdżycy, schorzeń pęcherza moczowego i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych oraz eliminowania pasożytów w organizmie. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Stosuje się go przy każdym typie skóry, ale jest szczególnie polecany dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (m. in. wygładza zmarszczki). Może być z powodzeniem używany przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów oraz peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające.

Dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Jeśli używany jest jako olej do masażu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym (np. słonecznikowym lub oliwą) w proporcjach 1:2. W medycynie naturalnej stosuje się do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza oraz dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie. Stosowany również w przemyśle spożywczym do spożycia na surowo i do sałatek lub jako dodatek do zup.

Dodatkowe informacje

Waga 0.2 kg
Marka

Laboratorium Biooil

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie 100 ml”