Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Włoska sałatka Caprese z olejem arganowym

Sałatka Caprese to bardzo prosta potrawa, którą w zasadzie ciężko nazwać prawdziwą sałatką :-) Jesli chcesz nadać swojej Caprese charakteru, zamiast oliwy skrop danie aromatycznym olejem arganowym! Sprawdź jak smakuje ta ulepszona wersja znanej włoskiej sałatki :)

 

Składniki:

Świeże mocno czerwone pomidory (średniej wielkości)
1 kula sera Mozarella (na każdą porcję przypada  1 kula; na 1 kulę 1 duży pomidor lub 2 małe)
Kilka liści świeżej bazylii
Świeżo mielony pieprz kolorowy
Olej arganowy

  

Przygotowanie:

1. Pomidory dokładnie umyj, wyjmij ewentualny ogonek i wykrój część korzenia

2. Pokrój pomidora w plastry grubości około 0,5-1 cm

3. Wyjmij Mozarellę z zalewy i pokrój ją na cienkie plastry

4. Układaj naprzemiennie plastry pomidora i sera

5. Zerwij kilka liści świeżej bazylii i rozrzuć swobodnie na sałatkę

6. Posyp wszystko świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

7. Na koniec skrop sałatkę 2-3 łyżeczkami oleju arganowego

W tym przepisie wykorzystać możesz nasze  Zdrowe Oleje Arganowe: