Na naszej witrynie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Smażone lody

Smażone lody to deser który od lat bije rekordy popularności, jednak nie każdy ma odwagę go przyrządzić - wymaga on bowiem sporej cierpliwości! Choć jest dość kaloryczny, warto raz na jakiś czas skusić się na taką przyjemność. Proponujemy Wam smażyć lody na naszym oleju kokosowym - będą dodatkowo pięknie aromatyzowane!

 

Składniki na 1 porcję:

  • 3-4 gałki lodów w twoim ulubionym smaku (najlepsze waniliowe!)
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 15 dag płatków kukurydzianych
  • 2 jaja
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Olej kokosowy do smażenia



Przygotowanie:

  1. Uformuj kule z lodów i wyłóż je na talerz owinięty folią aluminiową - wsadź na godzinę do zamrażalnika.
  2. Jajka ubij z cukrem pudrem na gęstą pianę.
  3. Pokrusz płatki kukurydziane i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  4. Lodowe kule namocz w masie jajeczno-cukrowej i zanurz w posypce z płatków kukurydzianych i wiórków.  Im grubszą "skórkę" na lodach chcesz mieć, tym więcej razy musisz powtórzyć tę czynność.
  5. Wsadź z powrotem do zamrażalnika na minimum godzinę.
  6. Rozgrzej  w garnku olej kokosowy. Na rozgrzany ole wyłóż kulę lodów i smaż mniej więcej minutę do uzyskania złotej skórki.


Uwaga! Powinno się smażyć każdą kulę osobno. Można podawać lody z musem z ulubionych owoców, np. truskawek, jagód, porzeczek. Szczególnie polecamy kwaśne owoce, które doskonale przełamią smak słodkich lodów.