Zupa krem pomidorowo-pomarańczowy
Przepisy kulinarne

Energetyczna zupa pomidorowo-pomarańczowa

Składniki*:

  • 600 g dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych odmian)
    odrobina soli morskiej
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    2 średnie pomarańcze
    2 łyżki miodu
    4 łyżki oleju lnianego
    garść prażonych orzechów lub garść świeżo posiekanych ulubionych ziół

 

Dodatki:
Oleolux
Pełnoziarniste pieczywo

*Porcja dla 2-3 osób

Energetyczna zupa pomidorowo-pomarańczowa

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj pomidory, przekrój na pół i pozbaw gniazd. Wrzuć do naczynia i wymieszaj z solą morską.
2. Otrzymaną mieszankę przetrzyj na sicie robiąc z niego puure – jeśli wolisz, możesz zblendować pomidory.
3. Puure podgrzewaj na niewielkim ogniu w garnku – pilnuj aby się nie przypaliło.
4. Dolej sok z pomarańczy (koniecznie wyciskany ręcznie, nie może być to sok z kartonu).
5. Do piure z dodatkiem soku pomarańczowego wlej olej lniany i odrobinę miodu.
6. Tak powstałą mieszankę trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Dopraw jeszcze raz solą morską jeśli czujesz konieczność i zmiel świeży kolorowy pieprz.
8. Gotową zupę udekoruj wedle uznania prażonymi na patelni orzechami lub ziołami.

UWAGA! Taką zupę idealnie uzupełnią grzanki z chleba pełnoziarnistego opieczonego w piekarniku na Oleoluxie.

Smacznego!

Related posts